Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

08. 11. 2018. 15:09 >> 16:21
1

DEMOKRATE

Izborne reforme konkretizovaćemo dijalogom

Demokratska Crna Gora će višemjesečni rad na izbornim reformama konkretizovati društvenim dijalogom, rekao je predsjednik partije Aleksa Bečić, ocjenjujući da klasična politička farsa dva ekstremna pola političke scene žele da izazovu nove tenzije i podjele.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, Bečić se sastao Podgorici sa ambasadorom Bosne i Hercegovine (BiH) u Crnoj Gori, Vinkom Radovanovićem.

Iz te partije su naveli da je Bečić upoznao ambasadora BiH u Crnoj Gori sa trenutnom političkom situacijom u državi.

On je poručio da Demokratska Crna Gora kao najodgovorniji, najozbiljniji i najjači opozicioni politički subjekt neće sjedeti skrštenih ruku.

„Višemjesečni rad na izbornim reformama konkretizovaćemo kroz društveni dijalog organizujući okrugle stolove sa drugim društveno odgovornim činiocima. Kroz ozbiljne i odgovorne razgovore sa građanima, ekspertima i predstavnicima nevladinog sektora kreiraćemo rješenja koja će obezbjediti sveobuhvatnu izbornu reformu, kako bi prvi put u Crnoj Gori imali uslove za poštene i fer izbore", kazao je Bečić.

On je, kako je saopšteno, upoznao ambasadora Radovanoviću sa aktivnostima Demokratske Crne Gore na stvaranju uslova da se u Crnoj Gori konačno i po prvi put od uvođenja višestranačja organizuju i održe fer i pošteni izbori.

Bečić je Radovanovića upoznao sa Planom sveobuhvatni izbornih i drugih reformi, koji su Demokrate i Građanski pokret URA u junu predstavli javnosti i poslali poslanicima opozcije i nevladinog (NVO) sektora.

On je podsjetio da su u planu sadržani zahtjevi za nalaženjem održivih rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta, članova novog Savjeta RTCG, kao i za sveobuhvatnom izbornom reformom.

Kako je naveo Bečić, sveobuhvatna izborna reforma podrazumijeva implementaciju svih preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i ODIHR-a, u cilju profesionalizacije institucija uključenih u izborni proces Državne izborne komisije (DIK) i Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kako bi se vratilo povjerenje javnosti u njih.

Govoreći o izbornim reformama, Bečić je potvrdio da Demokrate neće učestvovati u radu Privremenog skupštinskog odbora čiji osnivanje je inicirala DPS.

"Demokratska partija socijalista grubim flasifikatom našeg Plana izbornih reformi pokušala je da od sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi dobije podršku za kozmetičku nadogradnju i površnu optimizaciju izbornog i drugog zakonodavstva“, rekao je Bečić.

U pitanju je klasična politička farsa dva ekstremna pola crnogorske političke scene koji žele da izazovu nove tenzije i podjele u društvu. O tome najbolje svjedoči prethodna izmjena izbornog zakonodavstva, čije posljedice su i danas očigledne kroz institucijalnu i političku krizu u Crnoj Gori", bio je jasan predsjednik Demokrata.

Kako se navodi, posebna tema razgovora bio je i učinak vlasti u Herceg Novom, koja je, kako se dodaje, doživjela preporod od kada je opozicija, predvođena Demokratama, preuzela upravljanje Opštinom.

Bečić je rekao da je lokalna uprava za kratko vrijeme domaćinskim i odgovornim upravljanjem gradom uspjela da završi veliki broj projekata koji su umnogome olakšali život građana.

Prema njegovim riječima, za asfaltiranje lokalnih puteva na više od 30 dionica uloženo je više os 250 hiljada EUR.

Bečić je dodao da je prvi put iz budžeta izdvojeno 100 EUR za svako novorođeno dijete. Obezbijeđeni su besplatni udžbenici za sve đake prva tri razreda osnovne škole.

„Uloženo je 305 hiljada EUR u razvoj zaleđa i Orjena, čime je otvoren prvi avanturistički park u Boki. Otvorena su tri nova hotela, od kojih je hotel Play u vlasništvu Opštine, čime je hercegnovska Opština postala prva lokalna uprava u Crnoj Gori koja upravlja jednim hotelom", naveo je Bečić.

Bečić je Radovanovića upoznao i sa inicijativom i naporom Opštine Herceg Novi za ukidanjem naplate putarine na putu Meljine – Petijevići.

,Kako je kazao, lokalna uprava više od godinu pregovara sa izvođačem i koncesionarom pomenute saobraćajnice Univerzal Monte.

„Imajući u vidu da je iznos od pet miliona EUR, koji pomenuto pravno lice potražuje, Opština nije u mogućnosti da obezbijedi navedena sredstva. Iz tog razloga, ali i zbog činjenice da je država pomenuti put od Herceg Novog do Trebinja proglasila magistralnim, Opština je pozvala Vladu da se uključi u rješavanje problema“, objasnio je Bečić.

Prema njegovim riječima, iz lokalne uprave su slali urgencije, ali do susreta sa predstavnicima Vlade još nije došlo.

„U Opštini su optimisti da će doći do sastanka i da će Vlada prihvatiti njihov predlog da se sredstva obezbijede iz kapitalnog budžeta za narednu godinu", naveo je Bečić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније