Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

08. 11. 2018. 13:01 >> 22:33
2

"BOJKOT BIO GREŠKA"

Skupština jedino mjesto dijaloga

Ukoliko opozicija ne pokazuje spremnost da bude korektiv ili alternativa vlasti onda je logično da se ne može govoriti o jakom kontrolnom mehanizmu Skupštine, rekao je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

boxPluginImg

On je govorio na okruglom stolu na temu Komunikacija građana i poslanika, koji je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Brajović je ocijenio da je rad poslanika prošle godine godini u značajnoj mjeri obilježen svojevrsnim pritiskom opozicije i pokušajima vaninstitucionalnog djelovanja, uz podršku dijela medija i nekih nevladinih organizacija.

On je rekao da je od preuzimanja dužnosti pozivao poslanike i poslanice na jačanje svijesti o odgovornosti prema biračima i ukazivao da je Skupština jedino mjesto dijaloga među političkim subjektima kojima su upravo građani omogućili parlamentarni status.

"Danas, nakon što su građani na predsjedničkim i lokalnim izborima pokazali što misle o bojkotu, možemo da konstatujemo da je to shvatila većina opozicionih poslanika i da Skupština sada radi u gotovo punom sastavu", kazao je Brajović.

Brajović je rekao da je svaki saziv Skupštine prije svega odraz volje građana, odnosno birača i da je njen rad u velikoj mjeri uslovljen datim okolnostima i dešavanjima tokom mandata.

On je podsjetio da se u novembru navršavaju dvije godine od konstituisanja 26. saziva Skupštine i njegovog izbora za predsjednika.

"Ukoliko uzmemo u obzir sve okolnosti koje su obilježile dosadašnji rad ovog saziva crnogorskog parlamenta, smatram da su ostvareni dobri rezultati i da je trasiran dobar pravac njegovog razvoja", rekao je Brajović.

Kontrolna funkcija skromnija nego ranije

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković ocijenila je da su rezultati Skupštine u sprovođenju kontrolne funkcije i u komunikaciji sa građanima skromniji nego ranije.

"Posebno je potrebno jačati funkciju kao instituciju, koja sa jedne strane direktno predstavlja građane, a sa druge strane može da kontroliše izvršnu vlast koja svojim odlukama određuje sudbinu građana", navela je Ćalović Marković.

Kako je kazala, kontrolna saslušanjau parlamentu se rijetko održavaju, suštisnki nema kontrole nad radom izvršne vlasti, a diskusijom dominiraju političke teme.

„Rijetko vidimo građane, predstavnike nevladnih organizacija (NVO), eksperte na sjednicima skupštinskih odbora, kao što je to nekad bio slučaj“, rekla je Ćalović Marković.

Ćalović Marković je navela da je povjerenje u Skupštinu veoma malo. "I dalje govorimo o polovini građana koji ne vjeruju parlamentu, koji mu se ne obraćaju, već NVO", dodala je Ćalović Marković.

"Nadam se da će parlament uskoro usvojiti proceduru koja će svakom građaninu omogućiti da da svoj konstruktivan doprinos i predloge", zaključila je Marković Ćalović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније