Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

07. 11. 2018. 11:11   >>  10:50 5

SNP O NEZAPOSLENOSTI

CG dnevno napusti 10 građana

Nezaposlenosti je ključni problem Crne Gore, koju dnevno u prosjeku napusti 10 građana, saopštio je portparol SNP-a Miloš Rajković.

U izjavi za medije, on navodi da je Crnu Goru od početka devedesetih pa do 2011. napustilo 40.000 stanovnika. Rajković kaže i da je trend napuštanja nastavljen pa je od 2011. do 2016. godine, smanjen broj građana za još 10.000.

“Trenutni statistički podaci govore da svakoga dana prosječno 10 ljudi napusti sjever u potrazi za boljim životom. Danas, preko 20.000 nezaposlenih i oko 12.000 “socijalaca” naseljava, po prirodnim resursima najljepši i najperspektivniji dio naše zemlje, što predstavlja poraz ove vlasti”, navodi Rajković.

Ističe da statistički podaci govore da je oko 7.000 stanovnika naše zemlje u posljednje tri godine tražilo azil.

“To ne iznenađuje u zemlji u kojoj siva ekonomija caruje, gdje oko četrdeset hiljada radnika radi bez znanja institucija i bez uvođenja u pravne okvire, gdje grcamo u dugovima, a nijesmo sposobni da naplatimo desetine miliona eura poreskih dugova, u kojoj se za preko 25.000 zaposlenih ne plaća obavezno osiguranje, gdje se otvaraju nova radna mjesta samo u sektoru koji se bavi igrama na sreću, a privreda stagnira, čekajući bolje dane”, naveo je Rajković.

Kaže i da su ukupne prognoze za sjever Crne Gore surove.

“Po nekim projekcijama UN, u Crnoj Gori će do 2050. godine živjeti preko 50.000 stanovnika manje nego danas”, navodi Rajković i dodaje da ključni problem leži u nezaposlenosti.

“Kada vam većinu stanovništva čine penzioneri, korisnici socijalne pomoći i nezaposleni, onda je nešto trulo u sistemu. Nezaposlenost i nedostatak finansijske sigurnosti je osnovna stvar. Mladi žele da rade, ali da rade pristojne, a ne robovske poslove po primorju, za poslodavce koje je tranzicija u dobrom dijelu oblikovala kao kontroverzne biznismene”, kaže Rajković.

Poručuje da je samo finansijski nezavisan pojedinac slobodan čovjek.

“Sve dok prilikom formiranja vlasti ključni koalicioni dogovor i tačka sporenja bude broj fotelja, a ne uspješna ekonomska politika, podsticanje otvaranja novih radnih mjesta, više sredstava za obrazovanje i zdrastvene usluge i moćne i nezavisne institucije koje će se boriti protiv kriminala i korupcije, ne možemo se nadati da ima sunca za nas”, zaključio je Rajković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније