Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Dnevne novine ]

06. 11. 2018. 07:14 >> 07:40
54

VUKOVIĆ PORUČIO

Hitno potreban zakon o crnogorskom jeziku

Crnogorski jezik kao službeni, temeljna je identitetska ustavna odrednica koja se mora dalje pravno razraditi i urediti posebnim zakonom, kao što je to urađeno sa drugim pitanjima koji su u domenu identitetskih, rekao je za Dnevne novine poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za ustavna pitanja Miodrag Vuković.

On podsjeća da je nedavno, na skupštinskom zasijedanju, i potredsjedniku Vlade za politički sistem Zoranu Pažinu postavio pitanje pravnog uređenja upotrebe službenog jezika-crnogorskog. Kaže da u praksi imamo dosta primjera ignorisanja ustavne odredbe, kao i potcjenjivanja jezika i tamo gdje to ne bi smjelo da se događa - od javne administracije i u njihovom komuniciranju sa javnošću, u ime države.

"To prestaju da budu incidenti i prijete da prerastu u, za mnoge, željeno ponašanje i praksu koja vodi do vulgarizacije crnogorskog jezika i kompromitacije ustavne odrednice", ističe Vuković.

Za rješavanje pitanja jezika i pisma kroz poseban zakon ima, kako kaže, opravdanih razloga, i političkih i i faktičkih.

"Odrednice najvišeg pravnog akta moraju biti dodatno razrađene zakonom, i od ove obaveze jedino su izuzete odredbe koje se odnose na ljudska prava i slobode. To su jedine odredbe iz Ustava koje se neposredno primjenjuju. Podsjetiću na ono što sam rekao i u Parlamentu, zakonima smo do sada razradili skoro sve simbole Crne Gore, imamo Zakon o Glavnom gradu, Zakon o prijestonici, imamo Zakon o državnim simbolima, jedino su zakonom nerazrađeni ostali jezik i pismo. Ovo nije prvi put da insistiram na ovome. Prije četiri godine pitao sam, takođe potpredsjednika Vlade, kada ćemo dobiti zakon kojim će biti uređeno pitanje jezika i pisma, i dobio sam odgovor da će se predlog tog zakona naći pred poslanicima u četvrtom kvartalu te godine. Kao što vidimo, tog predloga nema ni danas”, ističe Vuković.

Пратите нас на

Коментари54

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније