Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

04. 11. 2018. 07:35 >> 07:12
1

MAKEDONSKI VICEPREMIJER

Zemlje regiona da slijede put CG

Put kojim ide Crna Gora je put koji treba da slijede sve zemlje u regionu, jer niko ne treba da ostane isključen ako želimo da Zapadni Balkan bude dugoročno stabilan, kazao je potpredsjednik makedonske vlade Kočo Angjušev.

Angjušev, koji je nedavno boravio u Crnoj Gori, kazao je da se njegova zemlja na održanom referendumu jasno opredijelila da želi da bude dio NATO i EU.

U tom procesu, dodaje on, slijede Crnu Goru, koja je već dio Alijanse i koja predvodi Balkan na putu ka EU.

“Imamo jasno opredjeljenje da Makedonija treba da bude dio EU i NATO sistema, to je jedini bezbjednosni i političko-ekonomski sistem koji u ovom trenutku postoji za nas i koji je pogodan za region. Svakako, Makedonija želi da ostane dobar prijatelj sa svim zemljama u svijetu, poštujemo sve velike države, ali naš izbor je zapadni sistem vrijednosti”, rekao je Angjušev za Pobjedu.

Komentarišući nedavno održani referendum u Makedoniji i navodne pokušaje da se velike sile umiješaju u taj proces, slično kao i u Crnoj Gori, on je kazao da ne vidi veze između dva slučaja, ali da mu je jasno da je Balkan oduvijek na meti velikih sila.

“Balkan je teritorijalni, i politički, i ekonomski interes velikih sila, uvijek je to bio unazad, to će biti i ubuduće, ali mislim da mi treba da pratimo interes naših građana. Mislim da je Crna Gora to dobro napravila i mislim da se i Makedonija kreće istim putem, pritom želeći da ostanemo prijatelji sa svima, respektujući velike sile i njihove interese”, kazao je vicepremijer Makedonije.

Dodaje da je proces ka EU nepovratan i da očekuje da bi 2025. godina mogla da bude godina kada bi zemlje Balkana mogle postati dio EU.

“Srbija i Crna Gora su otpočele pregovore i one su korak ispred Makedonije. Da li Makedonija može da uhvati korak, nadam se da hoće i može, međutim nije pitanje da li će to da bude plus ili minus jedna godina, pitanje je da li mi u tom pravcu idemo i da li će taj proces biti završen, a ja očekujem da hoće”, rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније