Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

01. 11. 2018. 20:08 >> 18:09

SJEDNICA VLADE

Usvojen plan o zatvaranju osam poglavlja

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o planu ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje osam pregovora s EU.

Kako su naglasili iz Vlade, u pitanju su poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika, 4 - Sloboda kretanja kapitala, 5 - Javne nabavke, 6 - Privredno pravo, 7 - Pravo intelektualne svojine, 10 - Informatičko društvo i mediji, 15 – Energetika, 31 - Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika

"U diskusiji je naglašeno da, s obzirom na činjenicu da je Crna Gora ušla u zahtjevniju fazu zatvaranja poglavlja, obaveze iz pregovaračkog procesa moraju biti u vrhu prioriteta nadležnih resora, kako bi se ispoštovali definisani rokovi", naglasili su.

Utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, čije donošenje je, kako su objasnili iz Vlade, neophodno radi usaglašavanja poslova granične kontrole sa pravnom tekovinom evropskog zakonodavstva.

"Predloženim odredbama unaprijediće se obavljanje granične kontrole, što će doprinijeti i boljoj bezbjednosti na crnogorskim granicama, a samim tim i boljoj bezbjednosti Crne Gore uopšte", navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o dopunama Zakona o javnim izvršiteljima.

"Dopunama Zakona javni izvršitelji obavezaće se da Agenciji za sprečavanje korupcije podnose izvještaje o prihodima i imovini, u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprečavanje korupcije. Takođe, unaprijediće se odredbe o disciplinskoj odgovornosti, tako što će preduzimanje službenih radnji koje je suprotno zakonu biti propisano kao teža disciplinska povreda, čime će se doprinijeti zaštiti prava i interesa stranaka i drugih učesnika u izvršnom postupku", saopštili su.

Donesena je i Uredba o stručnom osposobljavanju i usavršavanju državnih službenika i namještenika.

"Strategijom reforme javne uprave 2016-2020 u dijelu stručnog osposobljavanja i usavršavanja državnih službenika i namještenika, ukazano je da je neophodno jačanje sistema odgovornosti u vezi sa sprovođenjem obuka, kao i jačanje strateškog planiranja obuka na nivou organa.Uredbom se uvode jedinstveni standardi za upravljanje ljudskim resursima, koji će znatno unaprijediti službenički sistem, kako kroz poboljšanje rada jedinica za ljudske resurse, tako i cjelokupnog rada organa", poručili su iz Vlade.

Kako su kazali, na današnjoj sjednici donijeta je i Uredba o programu i načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima.

Takođe, Vlada je, zbog neispunjavanja ugovornih obaveza koncesionara, donijela odluke o raskidu ugovora o koncesiji s firmom" Novus Montenegro" za korišćenje dijela voda sa izvorišta "Alipašini izvori", s koncesionarom Igorom Maslakovim za korišćenje dijela voda sa izvorišta "Jasen", s kompanijom "H2O Montenegro" za korišćenje dijela voda sa izvorišta "Vrelo", kao i Ugovora o prenošenju prenošenju prava korišćenja dijela karstnih izdanskih voda sa izvorišta Reževića rijeka za flaširanje u komercijalne svrhe sa korisnikom Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Budva.

Vlada je usvojila Informaciju o organizaciji Igara malih država Evrope 2019, sa predlogom za dalju finansijsku podršku.

"Igre malih država Evrope su multisportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985.  Organizacija Igara 2019.  pripala je Crnoj Gori, a za realizaciju je zadužen Crnogorski olimpijski komitet. Istaknuto je da će se Crna Gora prvi put susresti sa organizacijom ovako velikog multisportskog događaja, koji u sebi nosi sve olimpijske vrijednosti, i koji će okupiti oko dvije hiljade učesnika. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo sporta da uplati Crnogorskom olimpijskom komitetu iznos od 305.000,00 eura, kao podršku za finansiranje Igara", poručili su iz Vlade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније