Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

31. 10. 2018. 13:17 >> 15:59
4

DEMOKRATE I URA

Izbornim zakonodavstvom baviće se kroz forum

Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora nastaviće bojkot parlamenta, a reformama izbornog zakonodavstva baviće se kroz forum, koji će činiti poslanici, predstavnici parlamentarnih i vanparlamentarnih subjekata, kao i svi zainteresovani i iskreni pojedinci.

Crnogorski parlament usvojio je u utorak Odluku o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji je, kako je obrazloženo, formiran radi optimizacije sveukupnog ambijenta u kome će biti održavani naredni izborni ciklusi.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić na konferenciji za novinare tim povodom, rekao da je Predsjedništvo te stranke odlučilo da neće učestvovati u tom procesu, odnosno u "Odboru Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta".

"To je ustvari odbor za sve i svašta a u suštini ni za šta. Nemamo namjeru da idemo u "magla proces", slijepu ulicu, koja s jedne strane simulira demokratiju a s druge strane otvara nove podjele i produbljuje stare", poručio je Bečić.

Ti procesi, smatra on, nemaju veze sa sveobuhvatnim izbornim reformama.

"Imamo plan, bićemo aktivni. Mi interno imamo deset radnih grupa koje se bave sveobuhvatnim izbornim reformama. Taj rad pretočićemo u forum koji će činiti poslanici, predstavnici parlamentarnih i vanparlamentarnih subjekata, sa državnog i lokalnog nivoa i pojedinci", kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima biće održavani kontinuirani okrugli stolovi, razgovori sa ekspertima, građanima, stručan i odgovoran odnos prema sveobuhvatnim reformama.

"To će rezultirati time da ćemo analizirati probleme u izbornim procesima i zakonska rješenja, i zajedno zaključivati i upućivati zaključke", naveo je Bečić.

On je građanima poručio da će na jednoj strani u Skupštini imati političare koji simuliraju demokratiju i zabavljuju narod nacionalističkim trikovima.

"S druge strane, u forumu imaćete struku i poslanike koji odgovorno razmatraju izborne reforme", kazao je Bečić.

On je ponovio da Odluka koja je donijeta nije u skladu sa planom Demokrata i Građanskog pokreta URA.

"Umjesto sveobuhvatne reforme nudi se simulacija demokratije i svojevrsno šminjaknje izbornog ambijenta. Nije isto razmatrati Nacrt zakona koji utvrdi Vlada kao konačni predlagač bez mogućnosti da nešto promijenite u tome", rekao je Bečić.

On je dodao da je cilj DPS-a jasan – obismešljavanje procesa kako bi izborne reforme ostale slovo na papiru a da u praksi bude simulacija demokratije.

Bečić smatra da je frapantno da DPS u tome ima podršku DF-a.

Abazović: Ostali dosljedni planu

Predsjendik GP URA, Dritan Abazović je poručio da se sa anti-demokratskim snagama ne mogu stvarati demokratski uslovi, niti demokratski progres.

Abazović je podsjetio da je DF prije nego je prekinuo bojkot rekao da je najveći izdajnik onaj koji prekine bojkot i uđe u "Sinđin parlament".

On smatra da će odbor raditi pod sloganom "Da se ništa ne promijeni".

Najsmješnije je, rekao je on, što je propisano da izmjene mogu biti do kraja septembra sljedeće godine.

"Kad će onda da se implementiraju?", pitao je Abazović i dodao da ta partija ostaje u bojkotu parlamenta ali aktivna kroz forum.

"Tu ćemo otvoriti vrata za sve iskrene partije i svi koji žele istinski biće prihvaćeni", rekao je Abazović.

Kako je rekao, borbu za demokratsku Crnu Goru nastaviće da sprovode na primjeren i principijelan način.

Upitan da prokomentariše očekivanje evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da će sve stranke koje podržavaju evropski put Crne Gore aktivno učestvovati u Odboru, Abazović je odgovorio da su ostali dosljedni planu koji su u Briselu predstavili i da nijesu nikog iznevjerili.

"Mi nijesmo odstupili od onoga što smo Hanu predstavili ali razumijem da je za Brisel neprihvatljiv bojkot parlamenta, jer oni ne mogu da shvate da se u Crnoj Gori kupuju lične karte", kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, ta stranka ostaće posvećena odbrani temeljnih univerzalnih evropskih vrijednosti.

Komentarišući očekivanje Hana, Bečić je rekao da je cilj Brisela štrik da se nakon Makedonije pošalje poruka da je i u Crnoj Goru redovno stanje.

"Naš cilj je da ne iznevjerimo birače i da unaprijedimo izborni ambijent", zaključio je Bečić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније