Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2018. 14:16 >> 13:52

SDP SAOPŠTIO

DPS odbio raspravu o akcizama

DPS je na današnjoj sjednici Skupštine ponovo odbila da se u dnevni red uvrste dva predloga zakona kojim bi se značajno unaprijedio standard građana, navodi se u saopštenju Socijaldemokratske pratije (SDP).

Iz te partije ističu da nije bilo političke volje da se raspravlja o predlozima SDP-a kojim bi se smanjile akcize na gorivo i ukinuo krizni porez na zarade.

"Našim predlogom Zakona o izmenama zakona o akcizama bi se smanjio iznos akciza za 15%, jer bi time preduprijedili rast uzrokovan porastom na berzi dok bi prihodi države ostali na istom nivou, zbog procentualnog iznosa akciza i poreza u cijeni goriva koja iznosi od 50 do 56.3%. Time bi gorivo na pumpama bilo jeftinije za 15-tak centi koliko iznosi povećanje kojim je Vlada dodatno operezovala građane u zadnjih godinu dana", navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a podsjećaju da je Vlada protekle dvije godine uvećala akcize za 11 centi početkom 2017. godine, PDV na to povećanje 2 centa i povećala PDV za 2 centa početkom ove godine.

"Zbog ogromnog povećanja naplate tog poreza, kao i rasta cijene goriva na berzi sa 55 na 80 dolara, tražili smo smanjenje akciza kako bi poboljšali standard građana", navodi se u saopštenju.

Drugi predlog, dodaju, odnosio se na ukidanje kriznog poreza.

"To budući da predstavnici Vlade tvrde da smo jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, te stoga ne spadamo u red zemalja u kojima vlada ekonomska kriza. Našim predlogom bi već za dva mjeseca bila ukinuta uvećana stopa poreza za preko 40.000 građana Crne Gore već za dva mjeseca, a ne od 2020-te, na čemu sada insistira Vlada", navode iz SDP-a. 

Ističu da je cilj njihovog predloga bio da desetine hiljada građana dobiju uvećane zarade već od nove godine i da im se na taj način poboljša životni standard.

"Sa žaljenjem konstatutujemo da predstavnici DPS-a u Skupštini Crne Gore nijesu željeli čak ni da diskutuju o ovim predlozima uprkos retoričkom zalaganju za poboljšanje životnog standarda građana. 
Životni standard svih naših sugrađana se poboljšava kroz konkretna djela, a SDP će nastaviti napore i zalagati se za ove predloge i predloge zakona o uvećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura, kao i za predlog kojim bi se umanjila poreska otperećenja za poslodavce koji su danas među najvišim u Evropi u Evropi", zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније