Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

30. 10. 2018. 07:01   >>  06:40 18

BUGAJSKI

Ruski režim ima mehanizme da dijeli CG društvo

Putinov režim neće pokušati da ponovi potpuno isti scenario kao onaj uoči izbora 2016. godine, jer ima dosta drugih alata u svom arsenalu subverzija i destabilizacija. Na primjer, može da organizuje ili izazove nasilje tako što će podstaći etničke, socijalne i vjerske sukobe u cilju podjele crnogorskog društva, ocijenio je američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski.

 

EU je, istče on, uvijek sporo prihvatala nove članove sa Balkana, to je sada pogoršano zbog tri faktora. Unija je, smatra Bugajski, opterećena svojim unutrašnjim problemima, uključujući i pregovore za Bregzit.

"Tako da se manje bavi državama aspirantima. Drugo, uspon populističkih i nacionalističkih partija podriva jedinstvo EU i dovodi u pitanje njegove buduće pravce. Na kraju, raspoloženje javnosti u Uniji je pod uticajem ksenofobije i antiimigracije, a to se ogleda u protivljenju daljem proširenju EU”, kazao je Bugajski za Pobjedu.

Nada se da će Crna Gora, nakon što je postala članica NATO, uskoro postati dio EU, i navodi da se Evropska unija usmeno obavezala da će pridružiti sve države Zapadnog Balkana i Crna Gora je vjerovatno najbolji kvalifikovani pretendent.

No, kako je ocijenio, proces pristupanja je spor i pod uticajem političkih dešavanja unutar Unije.

"Predstojeći izbori za Evropski parlament u maju 2019. će pomoći da se razjasni šta možemo da očekujemo od budućih odluka EU. Ali, bez obzira na nedoumice u Uniji, Crna Gora mora da nastavi da vodi institucionalne i pravne reforme i da promoviše svoj demokratski i ekonomski razvoj”, istakao je Bugajski.

Istakao je i da je Moskva odlučna da region održava nestabilnim, jer je cilj, kako je rekao, zadržati zemlje izvan NATO-a i EU, ili da se stekne uticaj nad nacionalnim vladama.

"Čak i ako su one članice obje organizacije. Putinov režim neće pokušati da ponovi potpuno isti scenario kao onaj uoči izbora, jer ima dosta drugih alata u svom arsenalu subverzija i destabilizacija. Na primjer, može da organizuje ili podstiče etničke, socijalne i vjerske sukobe u cilju podjele crnogorskog društva i izazivanja nasilja”, ocijenio je Bugajski.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније