Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

26. 10. 2018. 12:49 >> 12:27
1

PODNIJELI SAVJETU RTCG

Prigovor Demokrata na emisiju "Argumenti"

Demokratska Crna Gora podnijela je danas prigovor Savjetu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) u vezi emisije "Argumenti", jer satraju da su u prekršena načela i pravila sadržana u Zakonu o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore, Zakonu o medijima i Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG.

Tema emisije "Argumenti", koja je emitovana na TVCG 1 u ponedjeljak, 22. oktobra, bila je formiranje Radne grupe za reformu izbornog zakonodavstva.

"Po našem mišljenju, ogrešenje o medijske zakone i pravila primjetno je bilo već kod spiska gostiju. Ako ostavimo po strani činjenicu da su Demokrate politički subjekt koji ima oko 25 odsto podrške građana, za nas je neshvatljivo da se u emisiji u kojoj se govori o reformi izbornog zakonodavstva kao učesnici ne pojavljuju predstavnici partije koja je, zajedno sa Građanskim pokretom URA, prva dala pisani predlog sveobuhvatne izborne i drugih reformi", saopštio je član Press centra Demokrata Bojan Rajević.

On je kazao da iako predstavnik Demokrata nije bio u emisiji, autori su dopusti da se cijelih 17 minuta na krajnje neprimjeren način govori samo o Demokratskoj Crnoj Gori.

"Kao okidač za uvredljive kvalifikacije poput one da Demokratama nedostaje političke kulture, na čemu se učesnici “Argumenata” nijesu zaustavili, nego su izjavili i kako nemamo ni ličnog vaspitanja, poslužila su čak tri pitanja o Demokratama. Učesnici emisije nijesu propustili priliku da odsustvo predstavnika Demokratske Crne Gore iskoriste da ospu paljbu po Demokratama", istakao je Rajević.

Prigovorom koji su podnijeli Savjetu RTCG, Demokrate podsjećaju da Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG, u dijelu koji se odnosi na izvještavanje o političkim partijama kaže da je RTCG „obavezna da pozove na raspravu sve parlamentarne stranke“.

"Čak i kada pozvani odbije učešće, a što se ovom prilikom nije dogodilo, jer Demokrate niko nije ni zvao u emisiju, ili kada pozvani nije u mogućnosti da prisustvuje, nije predviđeno da to bude razlog za otkazivanje emisije, ali jeste da RTCG tada mora obezbijediti odgovarajuću zamjenu kako bi mogla da predstavi različite stavove. A u "Argumentima" emitovanim u ponedjeljak smo imali nekoliko učesnika koji se imali identičan stav u odnosu na Plan Demokrata i GP URA koji je bio predmet te emisije", naveo je Rajević.

Kazao je da je RTCG dužna da svom publikumu i svim građanima odgovori na pitanje "odakle, sa koje adrese, dolazi logika da se u jednu emisiju u kojoj se raspravlja o Planu izbornih i drugih reformi pozovu svi osim predstavnici subjekta koji je autor tog Plana".

"Zar nije bilo logičnije da se autori Plana pitaju o svemu što je nejasno u vezi sa tim dokumentom nego da o njemu govore oni koji nijesu njegovi autori i to u trajanju od, ni manje, ni više, nego 17 minuta u udarnom terminu na Javnom servisu? Takođe, koji je smisao programskog koncepta kojim se predvidjelo da oštre rasprave vode istomišljenici, makar kada je u pitanju Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA?", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније