Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

25. 10. 2018. 12:27 >> 12:05

VUJANOVIĆ U ŽENEVI

Nadam se članstvu u EU prije 2025.

Bivši crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je da dugi rokovi proširenja Evropske unije demotivišu države kandidate.

 

Vujanović je to saopštio na otvaranju Krans Montanskog Foruma.

"Postavlja se pitanje - da li za jaču i čvršću EU treba punih sedam godina koliko navedena strategija proširenja predviđa. Nesumnjivo je da Evropska unija ima otvorenih pitanja i izazova. Ona nijesu ni nova ni nerješiva. Ali to je pitanje reforme i odgovornog odnosa prema njoj, a ne uslov proširenja. Pitanje da li ovako dug rok proširenja suštinski demotiviše kandidate za članstvo. Moj odgovor - apsolutno demotiviše", saopštio je Vujanović.

On je podsjetio da je Crna Gora u mnogo čemu lider Zapadnog Balkana "sa izuzetnim ekonomskim, prirodnim i turističkim resursima, punom stabilnošću i razvojem, sjajnim odnosima sa susjedima i liderstvom u evropskim integracijama i sa još mnogo vrijednosti".

"Zato se nadam sa će EU tretirati Crnu Goru kroz njene vrijednosti i integraciona dostignuća i odlučiti da je primi u članstvo prije projektovanih dugih sedam godina. Zašto se to ne bi dogodilo kada Crna Gora dostigne standarde EU? To bi bilo korisno i za Crnu Goru i za EU, ali i za kandidate koji joj pristupaju", poručio je Vujanović.

Bivši crnogorski predsjednik je, komentarišući Strategiju EU za Zapadni Balkan, podsjetio da na rokove članstva država Zapadnog Balkana u EU do 2025. godine.

"Ova strategija konstatacije da 'Evropska unija mora da bude jača i čvršća prije nego što bude veća'. Ova važna konstatacija ima dvije nepredvidivosti. Prvo, kada će EU biti čvršća i jača i, drugo, kada će se proširivati i biti veća. Obje dileme imaju slabosti koje se suprostavljaju temeljnim principima svake unije država. Naprije, sukobljava se sa principom da unija država treba da se proširuje da bi povećavala svoju vrijednost i uticaj. Ako je unija veća onda je i snagom svoje veličine i uticajnija i konkutentnija. Evropska unija je nastala u procesu saradnje i integracija koji je pokrenulo šest država sa jasnom ambicijom proširenja. Zato je izlazak Velike Britanije kroz Bregzit i odlazak važne članice u suprotnosti sa ambicijom proširenja. Sedmogodišnje usporavanje i odlaganje proširenja unije u smislu navedene strategije je, takodje je, po mom mišljenju, u suprotnosti sa temeljnim principom osnivanja i djelovanja unije", rekao je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније