Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 10. 2018. 21:14   >>  21:12

ĐUKANOVIĆ I PREDSTAVNICI UN

CG svijetla tačka u dostizanju civilizacijskih tekovina

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se, tokom Samita globalnih lidera u Ženevi, sa zvaničnicima agencija sistema UN-a sa kojima Crna Gora, kako je saopšteno, ima izuzetno dobru i partnersku saradnju.

Đukanović je, u razgovorima sa generalnim direktorom Kancelarije UN-a, Generalnim sekretarom Konferencije za trgovinu i razvoj i generalnim sekretarom Međunarodne telekomunikacione unije potvrdio snažnu privrženost Crne Gore multilateralizmu, globalnoj saradnji, kao i posvećenost ostvarivanju razvojne agende, posebno u pogledu održivog razvoja.

Predsjednik je predstavio i aktuelna kretanja Crne Gore u kontekstu prijema u NATO i liderske pozicije u procesu pristupanja EU, ukazavši na najdinamičniji trend rasta ekonomije u regionu u cilju dinamiziranja ekonomskog i demokratskog razvija i podizanja kvaliteta života građana. Takođe je ukazao na odgovoran odnos naše države prema miru, stabilnosti i multietničnosti i na opredjeljenje za pripadnost evropskom sistemu vrijednosti i kvalitetu života, kakav je Crna Gora baštinila i tokom najizazovnijih vremena.

Ti ciljevi, komplementarni su sa postulatima Ujedinjenih nacija i na njima ćemo zajednički raditi, poručio je Đukanović, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika.

Generalni direktor Kancelarije UN-a u Ženevi Majkl Moler, iskazao je punu spremnost za podršku Crnoj Gori na putu njenog prosperiteta. U tom kontekstu predočio je mogućnosti saradnje sa Centrom za ciljeve održivog razvoja, kako bi se ojačale veze među ljudima i idejama na globalnom planu, istakavši pozitivnim odnos Crne Gore prema ispunjenju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030.

Predstavljajući brojne aktivnosti njegove Kancelarije, koja je svojevrsno operativno čvorište UN-a, ukazao je na mogućnosti za saradnju u sajber tehnologiji, procesu razoružanja, kao i daljoj promociji i približavanju UN politika građanima i snaženju rodne ravnopravnosti.

Predsjedniku Đukanoviću uručio je arhivska dokumenta o Crnoj Gori, još od osnivanja Lige Naroda. Posebno je istakao da Crna Gora predstavlja svijetlu tačku u kontekstu napretka ka dostizanju najsavremenijih civilizacijskih tekovina, u vremenu koje obiluje izazovima.

Susret sa Generalnim sekretarom Konferencije za trgovinu i razvoj Mukisom Kitujiem, domaćinom Svjetskog Foruma, bio je prilika za razmjenu mišljenja o potencijalima za investiciona ulaganja u Crnu Goru.

Generalni sekretar UNCTAD-a iskazao je visoko poštovanje za učešće Predsjednika na Samitu, i za dostignuća Crne Gore u pogledu integracija i stvaranja ambijenta za dalji ekonomski razvoj uz ocjenu da naša zemlja postaje sve prepoznatljivija i prestižnija investiciona destinacija.

Predsjednik Đukanović je o mogućnostima za razvoj informacionih tehnologija razgovarao sa Generalnim sekretarom Međunarodme telekomunikacione unije Hulinom Žaom, koji je naglasio da je Crna Gora zemlja mira i sklada, na globalnom i regionalnom planu. U tom smislu iskazao je želju da promoviše poruku o Crnoj Gori kao izuzetnoj investicionoj i razvojnoj destinaciji.

Posebno je naglasio uspješnu saradnju sa crnogorskim insitucijama, ističuči da možemo biti primjer uspostavljanja novih tehnologija na brz i efikasan način, što će pospješiti zapošljavanje i perspektivu mladih ljudi u Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović nastavlja posjetu Ženevi sjutra susretima u Ekonomskoj komisiji UN za Evropu i Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније