Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

22. 10. 2018. 14:26 >> 14:07
3

MEDOJEVIĆ ISTAKAO

"Promjene Ustava za novi konsenzus"

Ustav bez demokratije i unutrašnjeg konsenzusza o temeljnim vrijednostima društva je samo obično parče papira, saopštio je predsjednik Pokreta za promjen (PzP) Nebojša Medojević.

"Nakon 11 godina od usvajanja Ustava, ne mogu biti zadovoljan procesima koji su se razvili nakon toga. Umjesto izgradnje Crne Gore kao demokratske, građanske, pravne, socijalne, države i stvaranja politčkih uslova za unutrašnji dijalog i konzenzus oko temelnih vrijednosti, političkim odlukama DPS-a, SDP-a i manjinskih stranaka, Crna Gora je krenula putem razgradnje i devastacije Ustavne demokratije. Postustavnim političkim inzenjeringom razvlašćen je Parlament koji gubi kontrolnu funkciju druge dvije grane vlasti, produbljuju se podjele oko identitetskih pitanja, etablira se diskriminacija po nacionalnoj i političkoj pripadnosti, nastavlja se rasipanje resursa i besomučna pljačka države", naveo je Medojević.

On je kazao da je Ustav u osnovi dobar, ali da su neophodne promjene za novi konsenzus.

"PzP je i glasanje za Ustav uslovio neophodnim reformama sistema pravosuđa koje je bilo i ostalo batina u rukama (Mila) Đukanovića, protiv opozicije. Nažalost, DPS i SDP nijesu stali iza svojih obećanja i potpisa i stanje u pravosuđu je danas mnogo lošije nego prije usvajanja Ustava. Pravosuđe je postalo nezavisno od Skupštine i građana, a još više zavisno od Đukanovića i (Duška) Markovića, koji preko UDBE i mafije i njihovih kadrovskih rješenja kontrolišu ovaj važan segment vlasti. Osnov suverenosti moderne države, konstituisanje organa državne vlasti na osnovu nespornih rezultata fer i slobodnih izbora je brutalno pogažen serijom pokradenih izbora , posebno predsjedničkih 2013. i parlamentarnih 2016, kada je Đukanović, zloupotrebio tužilaštvo i sudove i organizovao lažni državni udar u cilju pukog očuvanja vlasti, što je Crnu Goru vratilo u vrijeme idoloških čistki, progona neistomišljenika, masovnog kršenja ljudskih prava i sloboda i cenzure", saopštio je Medojević.

Prema njegovim riječima, sve dok je zakon sile iznad sile zakona i sve dok postoje ljudi iznad zakona, Crna Gora neće biti stvarna Ustavna demokratija.

"PzP je glasao za ustav zato što smo tada 2007. procjenili da je to u interesu konsolidacije tek obnovljene nezavisnosti i korak ka procesu pomirenja i prevazilaženja referendumskih podjela. Kao i tada, kad smo glasali za Ustav, tako i danas , iz isth motiva, smatramo da je vrijeme pokazalo da je nepohodno pristupiti ustavnim promjenama u cilju demokratske konsolidacije i izgradnje novog konsenzusa o Crnoj Gori kao zajedničkoj kući za sve", zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније