Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: O.Z. [ Anadolija/Mina ]

22. 10. 2018. 12:39 >> 19:26
11

BRAJOVIĆ PORUČIO

Ustav iz 2007. simbol moderne Crne Gore

Svečanom sjednicom Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore, danas je obilježeno 11 godina od proglašenja Ustava Crne Gore. Ustavotvorna Skupština 2007. godine proglasila je Ustav Crne Gore, kojim su, kako je tada saopšteno, zaštićene demokratske institucije i vladavina prava trasirana kao model crnogorskog življenja.

Na svečanoj sjednici održanoj u plenarnoj sali, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, kazao je da Crna Gora ima mnogo značajnih datuma, hiljadugodišnje trajanje i burnu istoriju.

"U poređenju sa velikim datumima iz naše prošlosti, 11 godina od donošenja Ustava Crne Gore na prvi pogled ne djeluje impresivno. Međutim, ustav iz 2007. godine predstavlja simbol moderne, evropske Crne Gore. Taj ustav je simbol našeg trajnog opredjeljenja ka progresu i savremenim demokratskim društvima, pravna potvrda zajedničkog života građanske Crne Gore. Svemu tome prethodila je ključna odluka na referendumu i obnova državnosti", kazao je Brajović.

Brajović je podsjetio da je prvi Ustav Crne Gore početakom 20 vijeka bio pokušaj modernizacije i razvoja crnogorske države koja je kucala na vrata evropske porodice.

"Ovaj potonji, 100 i više godina kasnije, postaće sveobuhvatno stremljenje ka evropskim i evroatlanskim integracijama", rekao je predsjednik parlamenta.

Prema njegovim riječima, svaki Ustav koji je u Crnoj Gori donijet nosi obilježje svog vremena, i donošen je u prelomnim periodima.

Predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković rekao je da je Crna Gora danas prepoznatljiva, demokratska, zrela i cijenjena država.

"Sve to zahvaljujući ispravnom ustavnom opredjeljenu iz 2007. godine, ali i napornom radu svih odgovornih da se ta ista rješenja što prije učine našom političkom, ekonomskom, društvenom i stvarnošću", naveo je Vuković.

On je kazao da Crna Gora ima dobar Ustav, ali da kao projekcija budućnosti države mora na pravi način reagovati i na nove potrebe, zahtjeve i izazove koji se prije 11 godina nijesu mogli prepoznati, bar ne na pravi način.

„Ustav treba obazrivo, promišljeno i odgovorno svakodnevno dovoditi u vezu sa realnim društvenim procesima, kao što je obaveza da se na isti način društveni procesi i odnosi čine pravnim, prije svega usklađivanjem sa ustavnim normama“, ocijenio je Vuković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je danas primjer i uzor mnogima, posebno u regionu. Vuković je rekao da Crna Gora ima moderan, demokratski najveći pravno-politički akt.

Kako je dodao, najvažnije je što je njegov karakter u prethodnih 11 godina potvrđen i u praksi.

Sjednici su, osim članova Ustavnog odbora, prisustvovale i istaknute ličnosti iz javnog i političkog života Crne Gore.

Nakon završetka svečane sjednice, predsjednik Sudskog savjeta i predsjednik Ustavnog suda Crne Gore u periodu 2005-2007 prof. dr Mladen Vukčević, u holu Skupštine Crne Gore otvorio je izložbu „Ustavi Crne Gore“. Javnosti su na uvid stavljeni primjerci više ustava Crne Gore, od prvog donijetog u nezavisnoj Crnoj Gori 1905. do aktuelnog iz 2007. godine.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније