Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

21. 10. 2018. 13:22   >>  13:53 24

VUKSANOVIĆ NAJAVIO

Proslava stogodišnjice PG skupštine širom Crne Gore

Srpski nacionalni savjet najavio je da će uz, kako su kazali, blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija proslaviti stogodišnjicu Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima. Centralna proslava, kako su najavili, biće održana, 1. decembra u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a besjediće akademik Matija Bećković.

Inicijativu za održavanje referenduma o ukidanju odluke Vlade Crne Gore o priznanju Kosova do sada je podržalo oko 40 hiljada građana, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta (SNS).

U Podgorici je na poziv Srpskog nacionalnog savjeta (SNS), održan sastanak predstavnika tog tijela i lidera parlamentarnih i vanparlamentarnih partija, najistaknutijih organizacija i intelektualci iz cijele Crne Gore.

"Predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović upoznao je prisutne da je u akciji prikupljanja potpisa za iniciranje državnog referenduma o ukidanju odluke Vlade Crne Gore o priznanju tzv. državu Kosovo do sada sakupljeno oko 40 hiljada potpisa podrške građana", saopšteno je iz SNS-a.

Navodi se da je Vuksanović rekao da je utvrđen raspored održavanja prigodnih manifestacija posvećenih stogodišnjici Dana ujedinjenja i da će prva svečanost biti održana 26.oktobra u Pljevljima na kojoj će besjediti uz blagoslov episkopa mileševskog Atanasija.

Svečanost u Herceg Novom biće održana 6. novembra, dok će 8. manifestacija posvećena danu oslobođenja i ujedinjenja biti održana u Budvi.

Iz SNS-a su kazali da će po blagoslovu episkopa budmiljansko-nikšićkog Joanikija, svečana akademija u Beranama biti održana 24. novembra.

"Manifestacija povodom promovisanja zahtjeva za poništenje odluke o priznanju tzv. države Kosovo, održaće se 25. novembra u Podgorici, a u kulturnom dijelu programa predviđeno je održavanje velikog prigodnog koncerta", rekli su iz SNS-a.

Oni su naveli da će naučni skup pod nazivom „Ujedinjenje Crne Gore i Srbije“ biti organizovan 30. novembra i 1. decembar u Podgorici.

"Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima, biće održana , po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, 1. decembra u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a besjediće akademik Matija Bećković", kazali su iz SNS-a.

Kako su dodali slične manifestacije biće održane u Baru, Nikšiću, Kotoru, Bijelom Polju i Danilovgradu.

Iz SNS-a u kazali da su sastanku prisustvovali lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Prave Crne Gore Marko Milačić.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica Demokratske srpske stranke Dragica Perović, potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović, delegacija Narodne stranke u kojoj su bili Savo Marković, Budimir Dubak i Slaviša Guberinić.

Oni su pozvali i druge organizacije i parlamentarne političke partije, koje dominantno glasa srpski narod, da se priključe aktivnostima koje su "od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori".

Konstatovano je da oni imaju i opozicionu i moralnu obavezu da podrže ova nastojanja, da se kroz demokratsku, odnosno Ustavom definisanu proceduru, provjere odluke Vlade Crne Gore za koje se, kako su kazali, sumnja da ne izražavaju volju ogromne većine građana.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније