Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 10. 2018. 11:45   >>  11:31 3

CRNOGORSKA PARTIJA

Raspušten Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji

Crnogorska partija saopštila je da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije donijelo rješenje o raspuštanju Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, navodi se u saopštenju Crnogorske partije.

"Iako je savjet raspušten sa zakašnjenjem i samo dvadesetak dana prije redovnih izbora za nacionalne savjete, Crnogorska partija pozdravlja odluku Ministarstva vjerujući da će ona biti pouka svim onim koji u narednim vremenima dobiju priliku da predstavljaju crnogorsku zajednicu, da to rade na odgovoran, dostojanstven i zakonit način", navodi se u saopštenju za javnost.

Posebnim rješenjem nadležno ministarstvo je obrazovalo petočlani privremeni organ upravljanja Nacionalnim savjetom, a u rješenju se navodi da je savjet dužan da privremenom organu upravljanja bez odgađanja preda dužnost, sve službene akte, pečat, ključeve od službenih prostorija, kao i ostale pokretne i nepokretne stvari i predmete.

Savjet je raspušten po sili zakona jer je utvrđeno da je posljednju sjednicu održao 8. oktobra prošle godine, a odredbom člana 40. Zakona o nacionalnim savjetima propisano je da ministarstvo raspušta savjet ako isti nije zasjedao duže od pola godine.

"Prvi saziv Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji biće upamćen po drastičnoj uzurpaciji rukovodećih funkcija, nedostatku demokratskog kapaciteta i odsustvu osjećaja odgovornosti, imajući u vidu da dva predsjednika, Gordana Doknić i Miodrag Becić, za 26 mjeseci svojih predsednikovanja niijesu održali, osim izbornih, ni jednu sjednicu savjeta", navela je Crnogorska partija u saopštenju.

Izrazili su očekivanje da će budući saziv savjeta koji se bira 4. novembra, uz transparentan rad i poštovanje zakona, biti na visini društvene i nacionalne odgovornosti, da će pružiti konkretan doprinos u ostvarivanju Ustavom i zakonima garantovanih prava za Crnogorce u Srbiji i da će vremenom postati važna karika saradnje izmedju dvije susjedne i prijateljske zemlje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније