Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Vikend novine/CDM

20. 10. 2018. 08:20   >>  07:59 1

APELACIONOM SUDU

Knežević i Medojević predali žalbe na odluku Višeg suda

Lideri DF-a Milan Knežević i Nebojša Medojević uložili su žalbe na odluke Višeg suda u Podgorici, kojima im je određena dvomjesečna kazna zatvora zbog odbijanja da svjedoče. O žalbi će odlučivati Apelacioni sud.

Knežević je odbio da dostavi podatke specijalnom tužiocu o sudiji koji mu je navodno ponudio da za 10.000 eura ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine. Ista kazna prijeti i Medojeviću zbog odbijanja da svjedoči povodom njegove objave na Fejsbuku da je bivši gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, platio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u krivičnom postupku zbog zloupotrebe službenog položaja i pljačke države od šest miliona eura u slučaju “Carine”.

Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore od avgusta ove godine uvažena je žalba pravnog zastupnika Kneževića, advokata Dušana Radosavljevića, čime je ukinuto prvobitno rješenje Višeg suda u Podgorici. U obrazloženju rješenja Apelacionog suda navodi se da vijeće uopšte nije imalo zakonsku mogućnost da odlučuje po žalbi SDT-a, odnosno da mogućnost žalbe na odluku sudije za istragu nije ni postojala.

Pravo žalbe, kako su naveli, je postojala jedino na odluku sudije o novčanom kažnjavanju ili zatvoru, ali ne i na odluku kojom odbija određivanje zatvora svjedoku. Međutim, Vijeće Višeg suda u Podgorici nije se složilo sa takvim tumačenjem Apelacionog suda, tako da je ponovo donijelo indentičnu odluku.

Specijalno tužilaštvo tražilo je od Višeg suda da Kneževiću, zbog odbijanja da svjedoči o pomenutim navodima, odredi zatvor u trajanju do dva mjeseca, što je sudija za istragu odbio, nakon čega je SDT uložilo žalbu vijeću tog suda koje je žalbu uvažilo i odredilo zatvor do dva mjeseca, odnosno dok Knežević ne pristane da svjedoči.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније