Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

16. 10. 2018. 07:07   >>  06:54 3

PREDLOG UJEDINJENE CG

Prelazna vlada godinu prije izbora

Ujedinjena Crna Gora (UCG) dostavila je kolegijumu predsjednika parlamenta i poslaničkim klubovima zahtjeve u vezi sa formiranjem privremenog odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i stvaranje ambijenta za održavanje sledećih parlamentarnih izbora.

 

Kako su istakli, Ujedinjena Crna Gora je na minulom sastanku kolegijuma sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija, kroz formu usmenog obavještenja od strane njihovog poslanika Gorana Danilovića, saopštila svoje stavove o naslovljenoj temi.

"Koristimo priliku da vas i u pisanoj fsrmi obavijestimo o našim stavovima kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva i pratećih zakona. UCG insistira na prethodnom političkom sporazumu parlamentarnih političkih subjekata, koji bi bio sastavni dio odluke o formiranju privremenog odbora Skupštine, a kojim bi bila precizirana saglasnost da se nakon usvajanja svih usaglašenih zakonskih tekstova i njihovog izglasavanja u Skupštini formira vlada državnog jedinstva prelaznog karaktera, u koju bi ušli predstavnici parlamentarne opozicije, i to od nivoa ministara do upravljačkih, izvršnih i kontrolnih funkcija u sistemu državne uprave, odnosno lokalnih samouprava", navodi se u dopisu koji su potpisali članovi upravljačkog tima UCG Goran Radonjić, Vladimir Dobričanin i Nikola Raosavljević, piše Dan.

Kako su pojasnili, takva vlada bi bila formirana najkasnije 365 dana prije dana održavanja sljedećih parlamentarnih izbora.

"Istovremeno, u Skupštini Crne Gore izvršila bi se rekonstrukcija svih stalnih radnih tijela parlamenta i opoziciji bi se omogućilo predsjedavanje odborima, proporcionalno procentu opozicionih mandata ostvarenom na izborima 2016. godine. UCG podržava formiranje privremenog odbora, u skladu sa poslovnikom Skupštine, koji će se u precizno vremenski oročenom periodu, ne duže od šest mjeseci, baviti izradom predloga zakona, izmjenom postojećih zakonskih akata i utvrđivanjem obavezujućih preporuka drugim skupštinskim tijelima nadležnim za pokretanja odgovarajućih procedura i postupaka. Za nas je prihvatljiv predlog da odbor bude izabran po principu pariteta sedam plus sedam predstavnika parlamentarne većine i manjine. Tražimo da odborom predsjedava poslanik opozicije kako bi se ispoštovala sva planirana dinamika i kako bismo nesmetano mogli imati inicijativu u predlaganju rješenja", naveli su iz Ujedinjene Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније