Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

15. 10. 2018. 07:12 >> 06:51
9

POLITIČARI SMATRAJU

Crnoj Gori potreban ustavni patriotizam

Ustavni patriotizam podrazumijeva punu lojalnost državi i snaženje ustavnog temelja Crne Gore kao građanske države. To je koncept koji vodi većoj društvenoj koheziji. Podjele pretvara u zajedništvo, uz očuvanje posebnosti, vjerskih i etničkih. Riječ je o najlogičnijem slijedu modernizacije crnogorske države.

 

To su kazali sagovornici Pobjede iz Demokratske partije socijalista (DPS), Crnogorske i Liberalne partije, Miloš Nikolić, Vladimir Pavićević i Andrija Popović, poručujući da je Crnoj Gori kao podijeljenom društvu potreban ustavni patriotizam.

Nikolić tako kaže da je ustavni patriotizam koncept koji vodi većoj društvenoj koheziji, čime se stvaraju uslovi da svi, prije svega, ljudski resursi budu u funkciji daljeg snaženja države u cjelini.

“Vjerujem, u tom kontekstu da Crna Gora kao de facto podijeljeno društvo po nacionalnoj i vjerskoj strukturi može tražiti najmanji zajednički sadržalac najširih društvenih subjekata upravo u ustavnom patriotizmu”, kazao je Nikolić.

Vladimir Pavićević, predsjednik Crnogorske, kaže da je to koncepcija koja podrazumijeva okupljanje oko pune lojalnosti državi, pridavanje posebnog značaja i vrijednosti Ustavu Crne Gore, kao i potvrđivanje građanske lojalnosti i razvijanje ustavnih sentimenata.

“Ustavni patriotizam je naš najbolji odgovor na pitanje kako crnogorsku državu učiniti stabilnom državom”, istakao je Pavićević.

On objašnjava da je ustavni patriotizam koncepcija koja dolazi iz polja političke teorije, a razvijana je posebno u Njemačkoj u poslijeratnom periodu.

“Njome se sugeriše posebna vrsta obezbjeđivanja kohezije u društvima koja su duboka podijeljena. Ovom koncepcijom odgovara se na pitanje identiteta zajednice koja je, poput crnogorskog slučaja, premrežena pripadnošću njenih članova različitim etničkim grupama usljed čega izostaju neophodni integrativni elementi. Takva vrsta kohezije je u praktičnom smislu uočljiva u razvoju američke ili švajcarske države. I u smislu snage države i autoriteta njenih institucija, ustavnim patriotizmom možemo Crnu Goru da napravimo Švajcarskom Balkana”, istakao je Pavićević.

Andrija Popović iz LP smatra da ustavni patriotizam gaji ideju političke privrženosti, koja počiva na zajedničkim vrijednostima i normama liberalno demokratskog, građanskog društva.

“Za građane, odnosno naciju, nije presudna tradicionalistička kultura, etnicitet ili religijski folklor, već osjećaj pripadnosti građanskom društvu, čija najviša vrijednost jeste Ustav, kao akt koji štiti slobodu svakoga od nas, bez obzira na lična svojstva i pripadnosti. Zato ova ideja u suštini je superiorna i najlogičniji slijed modernog razvoja crnogorske države i može na najbolji način definisati i ojačati zajedništvo i duh solidarnosti koji je potreban svakoj zajednici”, kazao je Popović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније