Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

10. 10. 2018. 13:53   >>  13:34

SDP TRAŽI

"Radna grupa da se bavi i DIK-om"

Radna grupa za reformu izbornog zakonodavstva trebalo bi da se bavi i formiranjem i radom Državne izborne komisije (DIK), smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Član Predsjedništva SDP-a, Bojan Zeković, rekao je da je nepotrebno dokazivati značaj DIK-a za izborni proces, makar na onaj dio koji se odvija na samom biračkom mjestu.

Koliki je značaj Komisije, kako dodaje, moglo se vidjeti na predsjedničkim izborima kada su članovi tog tijela iz vlasti proglasili rezultate izbora, „a da na sjednici nije bilo kvoruma, otvoreno sopštavajući da su svjesni da gaze zakon“.

„Svakako da se pozicija DIK-a treba tretirati u okviru opšte reforme izbornog zakonodavstva i da to treba biti predmet rada Radne grupe“, kazao je Zeković agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, veliki problem predstavlja što članovi izbornih komisija i biračkih odbora sebe ne doživljaju, niti se ponašaju, kao organi za sprovođenje izbora, već kao „tasteri“ partija koje su ih predložile.

Zeković smatra da depolitizacija DIK-a ne bi riješila čitav problem.

„Imamo niz organa, koji su formalno depolitizovani, čiji predstavnici nijesu formalno članovi partija, a ponašaju se kao partijski poslušnici“, naveo je Zeković.

On je kazao da bi moža moglo pomoglo kada bi se članovi DIK-a birali kvalifikovanom većinom, odnosno kada bi morali da dobiju povjerenje i drugih partija da će raditi zakonito.

„Takav izbor bi garantovao veći nivo nezavisnosti, ali i profesionalnog i ličnog dostojanstva članova DIK-a, koji bi mnogo teže sebi dozvoli posrnuća kakva smo imali prilike da gledamo u izbornim procesima“, ocijenio je Zeković.

On je rekao da se Ustavni sud ponaša kao DIK i da je spreman da u par mjeseci pogazi sopstvenu praksu ako je to zahtjev Demokratske partije socijalista.

„U tom smislu možete reći da DIK i nije važan, jer će sve svakako završiti na Ustvanom sudu“, zaključio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније