Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tanja Debeljević, TVCG

04. 10. 2018. 21:25 >> 21:59

NA NOVINARE, POSLANIKE

Napadi se moraju osuditi

Komentar šefa delegacije Evropske unije Aiva Orava na vijest o prijetnji koju je saopštio Luiđ Škrelja, poslanik DPSa izazvao je polemiku u javnosti. Škrelja je od njega trazio da napad osudi, a Orav je rekao da su napadi rizik poslaničkog posla. Osuda je, međutim, stigla od predsjednika Skupštine, ali i iz nevladinog sektora.

Šef delegacije EU juče je ponovio da u našoj zemlji treba da se iskorijeni nasilje nad novinarima. Kako je za istim stolom sa njim sjedio i poslanik Ljuiđ Škrelja, požalio se da je noć prije verbalno napadnut od strane taksiste, a prisjetio se i napada u Skupštini 2016. godine. Zbog svega je zatražio zaštitu političara.

"Vrijeđan sam kao čovjek, rekli su mi da će da mi polome noge. Kažu da sam puškomitraljezac, da kidam glave, da sam partijski dželat. Da li ja imam puno pravo na zaštitu?", upitao je juče Škrelja.

Orav je kazao da je teško naći odgovor na to pitanje. "To je rizik struke", rekao je šef delegacije EU u Crnoj Gori.

Ne želeći da komentariše događaj na kojem nije bio, kao ni riječi Orava, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je rekao šta misli o napadima.

"Time što smo na javnim funkcijama preuzimamo veću odgovornost i potrebu veće osjetljivosti. Poslanik je poslanik, niko ne bi trebao da bude napadan zbog posla koji radi. Mislim da je neprimjereno napadati bilo koga u Crnoj Gori, pri tome naravno i poslanike, jer oni su voljom građana u parlamentu", kazao je Brajović.

Da se napad ne može nazvati drugačije nego napadom, smatraju u Građanskoj alijansi (GA) i svaki osuđuju.

"Bez obzira kojoj političkoj partiji neko pripada, apsolutno svaki fizički napad je za osudu i nije prihvatljivo u demokratskom društvu. Ono što se negdje očekuje od političara koji su u vlasti je da prijave te slučajeve napada", kazao je za TVCG Milan Radović iz GA.

U LGBT Forumu Progres smatraju da se napadi na svakog pojedinca zbog njegovog profesionalnog, ili ličnog opredjeljenja ne smiju tolerisati.

"Sloboda izražavanja je zagarantovana svima. Prije svega treba štititi novinare, aktiviste i političare koji su stub svakog demokratskog društva", ističe predsjednica UO LGBT Forum Progres Bojana Jokić.

Slično misle i u kancelariji Ombudsmana. U saopštenju koje su dostavili TVCG navode da osuđuju sve vrste pritisaka.

"U skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i međunarodnom praksom, nosioci javnih funkcija treba da trpe veći stepen kritike i verbalnih napada, pa čak i kada je to na granici uvredljivog i izloženiji su sudu javnosti. Međutim to nikako ne podrazumijeva maltretiranje, zastrašivanje ili nasilje bilo koje vrste", navodi se u saopštenju.

Ombudsman na sve profesije jednako gleda, jer sa aspekta ljudskih prava puna zaštita fizičkog integriteta mora se obezbijediti svim građanima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније