Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 10. 2018. 16:50 >> 22:42
6

BOŠKOVIĆ U BRISELU

NATO da ostane ključni promoter mira u svijetu

Ministar odbrane Predrag Bošković smatra da bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana leži u integraciji regiona u NATO. Naglašava da je optimista da će Makedonija biti sljedeća članica Alijanse.

On je prvog dana Sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu, poručio i da je Crna Gora usvojila dugoročni plan investiranja u odbranu, te da će se nastaviti modernizacija oružanih snaga.

"Od ovog sastanka očekujem da potvrdi još jače jedinstvo i odlučnost svih 29 država članica da NATO ostaje da bude ključni promoter mira u svijetu", naglasio je Bošković.

Kako je rekao, teme o kojima će razgovarati ministri odbrane zemalja članica NATO-a su, između ostalog, saradnja Alijanse i EU oko odbrambene politike i prisustva trupa na istoku Evrope.

"Uložili smo značajna sredstva u modernizaciju oružanih snaga i nastavićemo tako u narednom periodu", poručio je ministar odbrane.

Političari u regionu naučili greške iz prošlosti

Komentarišući ishod referenduma o promjeni imena u Makedoniji, Bošković je naglasio da svakome ko se zalaže za cjelokupnu integraciju Zapadnog Balkana u Sjevernoatlantski savez nije prijatno što građani te zemlje nijesu uzeli stvar odluke u svoje ruke.

“Sada je na političarima u Makedoniji da to pokušaju da ostvare kroz parlamenta. Nekoliko puta sam ponovio da je poznata pozicija Crne Gore da podržava evroatlanske aspiracije Makedonije. Smatram da bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana leži u integraciji u NATO“, istakao je ministar, rekavši da je optimista da će Makedonija biti sljedeća članica Alijanse.

On je istakao da su svi u regionu dovoljno sazreli da trezveni razmišljaju o veoma teškim odlukama, „koje su nekada bile pred Crnom Gorom, a sada pred Makedonijom“.

„Najvažnije je da svi poštuju odluke koje su donesene, kako na referendumu, tako i kasnije u parlamentu“, poručio je Bošković.

Ministar je naglasio da, šta god da se dogodi, bezbjednost i stabilnost regiona ne smiju biti dovedeni u pitanje.

"Siguran sam da je ova generacija političara u regionu naučila greške iz prošlosti i da neće dozvoliti da ova ili bilo koja druga odluka doprinese nestabilnosti na Balkanu", istakao je Bošković.

NATO proširenje doprinijelo prosperitetu Zapadnog Balkan

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je danas u Briselu istakao da je NATO proširenje doprinijelo stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana.

"Činjenica da Crna Gora postala članica dobra je za Crnu Goru, stabilnost regiona, ali je takođe pomogla da se stvori osnova za više investicija, za ekonomski prosperitet. Nakon što se Crna Gora pridružila Alijansi, investicije NATO saveznica su se udvostručile. Nadam se da možemo vidjeti isti razvoj u slučaju spora oko imena između Skoplja i Atine, ali je to na samoj zemlji da odluči kako ići naprijed," istakao je Stoltenberg.

On se osvrnuo i na prijetnju sajber napada, naglasivši da će NATO raditi na tome da sajber odbrana postane još jedan rod oružanih snaga, poput mornarice ili vazduhoplovstva.

Stoltenberg je naglasio da Rusija krši Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa (INF), rekavši da je on ključan za bezbjednost Evrope.

Generalni sekretar NATO-a je kazao i da je vježba „Trident Juncture“ najveća u posljednjih 15 godina, te da pokazuje sposobnost Alijanse za kolektivnu odbranu.

Podsjetimo, 33 vojnika iz Crne Gore će, zajedno s 40.000 kolega iz vojski zemalja NATO-a i partnera, učestvovati na tim manevrima.

Filip RAKONJAC

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније