Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Beta [ Objavio: O.Z. ]

02. 10. 2018. 16:15 >> 15:57
3

VUJOVIĆ O RADNOJ GRUPI

"Bez opozicije DPS bi kreirao rješenja"

Neučestvovanje opozicije u radnoj grupi za reformu izbornog zakonodavstva pomoglo bi Demokratskoj partiji socijalista da po svojoj mjeri kreira rješenja, ocijenio je član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Ivan Vujović.

Komentarišući poziv generalnog sekretara Demokrata Borisa Bogdanovića opoziciji da ne učestvuje u Radnoj grupi, Vujović je agenciji Mina kazao da takav stav DPS i priželjkuje.

„To bi im omogućilo da pred evropskim partnerima opoziciju označe kao nekooperativnu i da je na taj nacin diskvalifikuje“, naveo je Vujović.

SDP, kako je rekao, neće biti dio takvog pristupa koji je unaprijed osuđen na neuspjeh i od koga korist ima samo vlast.

Vujović je dodao da je važno da dijalog počne i da obuhvati sve teme koje se nalaze u predlogu Demokrata.

Kako je naveo, neophodno je razgovarati o svim pitanjima koja utiču na ukupan izborni ambijent, a ne samo o temi izbornog zakonodavstva.

„Tu je pitanje pozicije Radio televizije Crne Gore (RTCG), načina i tajminga izbora Savjeta te kuće, pitanje Državne izborne komisije (DIK) i Agencije za sprječavanje korupcije (ASK)“

Vujović smatra da su te institucije ključne za sprovođenje izbornog procesa.

„Te institucije i evropski partneri ocjenjuju kao veoma problematične sa stanovišta povjerenja javnosti“, dodao je Vujović.

Za SDP, kako je kazao, posebno je važno pitanje pravno-političkih garancija.

„Možemo konsenzusom usvojiti svu neophodnu regulativu, ali ako DPS bude imao odriješene ruke, u smislu primjene dogovorenog, izvjesno je da ćemo imati na sceni obesmišljavanje i izigravanje dogovora“, smatra Vujović.

On je podsjetio da je komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han nedavno pozvao sve politicke subjekte da se ukljuce u rad Radne grupe.

„SDP kao evropski potvrđena partija ima dobro iskustvo saradnje sa predstavnicima Evropske unije (EU) i Hanom koji je pocetkom 2016. godine podržao procesu koji je doveo do prelazne Vlade“, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, SDP je i tada, kroz projekat prelazne Vlade, dala presudan doprinos saniranju krize.

„Opravdane tvrdnje da će DPS praviti opstrukciju dijaloga ne znači da treba da pustite da se stvari odvijaju mimo vas, i jos na kraju da izađete na izbore koje bude pripremao DPS“, poručio je Vujović.

On je rekao da bi snaga opozicije bila veća kada bi svi bili dio tog procesa.

Vujović je dodao da su predlozi Demokrata i DPS-a suštinski tematski usaglašeni i kao takvi su solidna polazna osnova za pocetak rada.

On je podsjetio da je SDP imao sugestije i viđenja koja su dostupna javnosti.

„Naš pristup je da se krene sa radom, a tokom toga će svaki vid opstrukcije, kojih će svakako biti od strane vlasti, biti detektovan, javno obznanjen na domaćim i međunarodnim adresama“, naveo je Vujović.

Tokom rada Radne grupe, kako je dodao, biće jasno da li postoji bar minimum dobre volje vlasti da se stvari suštinski mijenjaju.

„Rad u radnim tijelima je izuzetno važan segmet ukupnog parlamentarnog rada i poslanički klub SDP, imajuci u vidu njegov kvalitet, će svakako dati važan doprinos raspravama u odborima o zakonima i temama koje tangiraju građane Crne Gore“, poručio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније