Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

02. 10. 2018. 13:36 >> 13:20

IZBORNE REFORME

Đukanović vjeruje u dogovor o radnoj grupi

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da vjeruje u dogovor kad je riječ o formiranju ad hok parlamentarne radne grupe, koja bi se bavila reformom izbornog zakonodavstva.

Podsjećamo, vladajuća partija podnijela je inicijativu za formiranje skupštinske radne grupe za dogradnju izbornog zakonodavstva, u kojoj bi se nalazilo po sedam predstavnika vlasti i opozicije, a na čijem čelu bi bio njihov poslanik.

Đukanović je na presu sa predsjednikom Evropskog parlamenta, Antonijom Tajanijem, nakon obraćanja poslanicima EPrekao da su poslanici DPS-a pokazali političku volju i spremnost da se odmah upuste u pripremu svih predulova za početak rada tog tijela.

Na pitanje Radio-televizije Crne Gore (RTCG) može li se sada govoriti o bojkotu, Đukanović je rekao da su od prvog dana pozivali opoziciju da se vrati u parlament, te da nema mjestu bojkotu.

"Nakon što se većina vratila, danas više ne možemo govoriti o bojkotu. Sada je desetak parlamentaraca van parlamenta i to govori o njihovom odnosu prema biračima. Optimista sam, mislim da proces ide dobro i da će se inicijativa realizovati u parlamentu. Da li će to biti sveobuhvatna reforma, mislim da je to pretenciozan naziv", rekao je Đukanović.

On smatra da je izborno zakonodavstvo u Crnoj Gori u procesu kontinuiranog usavršavanja, te da se sve to radi uz pomoć i preporuke međunarodnih institucija OEBS-a i ODIR-a.

"U oktobru 2017. ugrađeno je sve što su preporuke OEBS-a i ODIR-a. Ostalo je još nekoliko izmjena koje tada nijesu mogle biti ugrađene, jer smo imali bojkot opozicija, a trebala je dvotrećinska većina. Sada kada ima dvotrećinske većine, preostalo je da te izmjene napravimo i da izvršimo dodatno poboljšanje izbornog zakonodavstva i imamo dobar okvir za demokratski razvoj naše zemlje", rekao je Đukanović.

Govoreći o migrantima i eventualnoj ruti kroz Crnu Goru, Đukanović je rekao da smo spremni da odgvorimo na izazov koji bi se mogao pojaviti.

"Kad je u pitanju odgovor o preiznom broju izbjeglica koje smo spremni da primimo, u kontaktnu smo s italijanskim vlastima, jer smo nakon posljednjeg problema koji se tamo pojavio, pokazali ne samo solidarnost kad su u pitanju potrebe Evrope, već susjedsku solidarnost s Italijom", kazao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније