Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

30. 09. 2018. 12:54 >> 12:38
1

MINISTAR PRAVDE RUMUNIJE

Pažljivo pratimo dešavanja u Crnoj Gori

Napori napravljeni ka Evropskoj uniji (EU) moraju biti pojedinačni, bez upoređivanja sa ostalim državama Zapadnog Balkana, ocijenio je ministar pravde Rumunije Tudorel Toader, poručujući da je dobro da svaka država na tom putu zadrži svoj nacionalni duh.

U prvom polugodištu sljedeće godine, Rumunija će od Austrije preuzeti predsjedavanje Savjetom Evropske unije. Tokom tog perioda će, prema riječima Toadera, imati na umu politiku proširenja, kao i pristup država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da ulazak u EU može biti samo korist za Crnu Goru sa više strana.

"Građani moraju biti svjesni kako će biti dobro živjeti u takvim slobodama i u vladavini prava", pojasnio je Toader.

On je naglasio da se pažljivo prate dešavanja u Crnoj Gori i da se dobro sagledava sve što se tiče njenog pristupa.

Rumunija će od Austrije, koja trenutno predsjedava Savjetom Evropske unije, dobiti materijal koji će joj, kazao je Toader, pomoći da razmotri kako može da pomogne procesu proširenja tokom svog mandata.

"Na tom putu proširenja, posmatarćemo međunarodne i unutrašnje događaje i tako Rumunija može da prati napredak država koje teže da pristupe Evropskoj uniji", naveo je Toader.

Prioriteti tokom njihovog predsjedavanjaće biti sagledavanje saradnje Ministarstva pravde na nivou EU, saradnje sa zemljama koji teže da pristupe EU, kao i saradnje sa SAD.

"Posebno ćemo nadgledati saradnju sa državama Zapadnog Balkana", kazao je Toader.

Kako je rekao, obratiće se pažnja na to da zakonodavstvo bude na pravi način implementirano i u skladu sa evropskim normama.

On je dodao da će u fokusu biti i saradnja između država Zapadnog Balakana i istočnih partnera.

Toader je ukazao da proširenje Evropske unije, ima dvije dimenzije, političku i ekonomsku.

"Naravno, poslove integracija i političku dimenziju proširenja prati Ministarstvo vanjskih poslova. Što se tiče Ministarva pravde, mi Crnu Goru u potpunosti podržavamo kada je u pitanju proširenje", rekao je Toader.

On je istakao da je posjeta Crnoj Gori dio priprema da preuzmu predsjedavanje EU.

"Imamo posjete kako obismo saznali šta se dešava u Crnoj Gori i kako stvari stoje. Ovako smo u mogućnosti da vidimo šta možemo da uradimo da bude bolja saradnja i da pomognemo Crnoj Gori da pristupi EU", naveo je Toader.

Kako je naveo, težiće se da što više poglavlja bude zatvoreno u najkraćem roku.

"Trenutno Crna Gora i Rumunija imaju dobru saradnju po pitanju pravosuđa, saradnja između ministarstava pravde je odlična. Naše Ministarstvo vanjskih poslova zainteresovano je za saradnju sa Crnom Gorom, ali naravno, svi napori moraju biti zajednički, a ne samo sa jedne strane. Sada je do vas i vaših unutrašnjih napora da se vaš pravosudni sistem prilagodi evropskim standardima", poručio je Toader.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније