Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 09. 2018. 18:00 >> 19:10
1

SASTANAK A5 U NJUJORKU

Darmanović: CG promoviše politiku otvorenih vrata

Crna Gora, kao najmlađa članica NATO-a, nastoji da dodatno promoviše politiku otvorenih vrata i da podstiče razmjenu iskustava i političke i praktične podrške zemljama regiona u integracionim procesima, rekao je šef diplomatija Srđan Darmanović.

Na marginama 73. zasjedanja Generalne skuprštine Ujedinjenih nacija danas je u Nujorku održan sastanak ministara vanjskih poslova u okviru Američko-jadranske povelje (A5), čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Sastanak je organizovan u okviru crnogorskog predsjedavanja A5.

Darmanović je kazao da Crna Gora u kapacitetu predsjedavajuće zemlje, a kao najmlađa članica NATO-a, nastoji dodatno promovisati politiku otvorenih vrata, te podstaći razmjenu iskustava i pružanje političke i praktične podrške zemljama regiona u integracionim procesima.

„Godina za nama bila je veoma važna. Unijela je novu energiju u proces evroatlantske ali i evropske integracije, te podstakla razvoj i saradnju u okviru regionalnih mehanizama“, kazao je on.

Ocijenio je da, veoma uspješnom funkcionisanju Američko-jadranske povelje, značajan doprinos daju i zemlje posmatrači.

„Učešće i doprinos naših posmatrača - Srbije, Slovenije i Kosova - posebno je vrjednovan u okviru A5, one daju pravu regionalnu dimenziju ovom forumu"- saopštio je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je kazao i da veoma intenzivna agenda saradnje potvrđuje da je A5, i dalje, veoma važan mehanizam za jačanje saradnje u oblasti sigurnosti ali i dodatan podsticaj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

„Danas su ovdje predstavnici zemalja članica A5 od kojih su tri već u NATO-u, a Makedonija je nedavno pozvana da započne pregovore o pridruživanju. Nadam se da će uskoro postati 30. članica Alijanse i vjerujem da će ovaj značajan napredak na evroatlantskom putu dati doprinos pozitivnom ishodu predstojećeg referenduma. Rezultati koje ostvarujemo kontinuirano pokazuju da A5 uspješno ispunjava misiju definisanu osnivanjem“-dodao je.

Zaključio je da Crna Gora tokom predsjedavanja, ali i nakon, ostaje u potpunosti posvećena agendi Američko-jadranske povelje, jednako promovišući vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza i tijesno sarađujući sa susjedima, doprinoseći na taj način, prvenstveno, regionalnoj stabilnosti i napretku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније