Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 09. 2018. 18:03   >>  23:22 1

HAN PORUČIO

CG lider pregovora, izazovi ostaju

Crna Gora, s najviše otvorenih poglavlja, lider je u pregovorima sa Evropskom unijom, ali je pred njom još izazova, poručio je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

 

Han je u izjavi za Televiziju Crne Gore, nakon sastanka s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Njujorku, poručio da region mora zajednički djelovati.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović saopštio je da je još jednom potvrđena spremnost na zajednički rad s Briselom.

Tradicionalan sastanak zapadnobalkanske šestorke Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Albanije, sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom održan je ovoga puta u Njujorku.

Za istim stolom, pod predsjedavanjem Bosne i hercegovine, razgovarali su o brojnim političkim i ekonomskim temama.

Iako nijesu analizirali pojedinačni uspjeh zemalja u integracijama, Han u izjavi za Dnevnik još jednom podsjeća da je Crna Gora lider i faktor stabilnosti na Balkanu.

“Imate najviše otvorenih poglavlja, ali reforme u oblasti vladavine prava i oblasti medija ostaju izazovi. Vazna je da jaka reakcija, jer je Crna Gora lider u pregovorima na Zapadnom Balkanu”, kazao je Han.

Koji su joj evropski zadaci, Crna Gora zna, ali prednost uvijek daje kvalitetu u odnosu na brzinu sprovedenih reformi. Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kaže da su se na sastanku čule uobičejene poruke.

“Crna Gora je jasno lider u regionu s najviše otvorenih poglavlja. Zadaci su na nama, ali i na EU, jer u tom procesu ne možemo jedni bez drugih”, kazao je Darmanović.

Zato je iz zemalja Zapadnog Balkana, još jednom poručeno da su spremne za zajedničko djelovanje i izazove koji su pred njima.

“Potvrđena je spremnost da radimo zajedno sa Briselom, sve zemlje kandidati, nema odstupanja od politike proširenja. Radi se o zajedničkom nastupu regiona čime sve zemlje dobijaju i jačaju svoj, da kažem ,, slučaj” po pitanju proširenja”, kazao je Darmanović.

Zajedničko djelovanje, međunarodni partneri vide kao ključno.

“To što je Crna Gora lider u pregovorima, znači da čitav region Zapadnog Balkana od toga ima koristi, povezani ste jedni s drugima i zato je neophodan zajednički rad”, poručio je Han.

U ekonomskom dijelu sastanka, akcenat je bio na tome kako da se region Zapadnog balkana ekonomski dodatno ojača za pristupanje Evropskoj uniji.

Prilog Nataše Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније