Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 09. 2018. 07:26   >>  10:15 29

ĐELJOŠAJ TVRDI

Nijedna albanska partija nije za veliku Albaniju

Velika Albanija je virtuelni projekat pojedinaca, i nijedna parlamentarna partija, gdje god žive i djeluju Albanci, ne promoviše, niti ima u svom programu takav koncept, kazao je predsjednik Albanske alternative, Nik Đeljošaj.

U intervjuu Portalu RTCG Đeljošaj je, nakon što je izabran za predsjednika AA, rekao da kao koncept i teza velika Albanija uopšte ne postoji, a pogotovo ne u teritorijalnom smislu.

On smatra da su Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU), te politika Slobodana Miloševića, kada je doživjela fijasko nakon nekoliko ratova i razaranja, te nemogućnosti formiranja velike Srbije da bi opravdali "svoj genocidni projekat", pokušali da nametnu tezu o velikoj Albaniji.

Navodi da Albanci nemaju, niti su imali nijedan projekat koji donosi ratove, razaranja i genocide, te da imaju i imaće miroljubivu i dobrosusjedsku politiku - jednom riječju evropsku i zapadnu.

* Kako komentarišete nedavnu ocjenu mitropolita Amfilohija da vlast u Crnoj Gori priprema povratak granica velike Albanije?

"Ne komentarišem političke poruke Amfilohija, a i nikad nijesam ni shvatio kako to da više priča o politici nego vjeri. Albanci u Crnoj Gori nijesu navikli da slušaju političke poruke od vjerskih poglavara u koje vjeruju Albanci, pa nam je zato uvijek čudno kako Amfilohije najviše priča o politici. Albanija je bila najveći podržavalac Crne Gore za ulazak u NATO, a NATO članice, među kojima i Albanija, između ostalog čuvaju teritorijalni integritet Crne Gore. Sve je jasno, ali izgleda nekome je u interesu da još uvjek svoj narod drži u tami i nekom strahu".

* Kakav je stav AA i Albanaca u Crnoj Gori prema velikoj Albaniji?

"Uopšte kao koncept i teza velika Albanija ne postoji, a pogotovo u teritorijalnom smislu. SANU i srpska Miloševićeva politika, kada je doživjela fijasko nakon nekoliko ratova i razaranja i nemogućnosti formiranja velike Srbije, da bi svoj genocidni projekat opravdala, pokušali su da nametnu tezu o velikoj Albaniji. Nijedna parlamentarna partija, gdje god žive i djeluju Albanci, ne promoviše, niti ima u svojem programu takav koncept. Velika Albanija je virtuelni projekat pojedinaca. Jezička i kulturna Albanija imaće svoje mjesto u promovisanju jezika i kulture Albanaca u Briselu, glavnom gradu Evropske unije. Albanci nemaju, niti su imali nijedan projekat koji donosi ratove, razaranja i genocide, imaju i imaće miroljubivu i dobrosusjedsku politiku - jednom riječju evropsku i zapadnu".

* Nakon što ste jednoglasno izabrani za predsjednika Albanske alternativa, što će biti prioritet u Vašem djelovanju?

"Nakon preuzete odgovornosti da vodim partiju koja je od osnivanja parlamentarna, posredno u nekoliko saziva Skupštine Crne Gore, a u tekućem neposredno, kao prvi cilj koji ću ostvariti je da će AA u mom prvom mandatu postati najjača albanska partija sa posrednim predstavnikom u Skupštini Crne Gore. Odmah smo počeli sve aktivnosti u smislu izgradnje infrastrukture. Trenutno imamo naše opštinske odbore u Tuzima, Plavu, Ulcinju, Podgorici i Gusinju, a ubrzo ćemo osnovati i otvoriti kancelariju u Baru, odnosno Ostrosu. AA se u zadnjoj godini ujedinila sa tri albanska subjekta, nastavićemo da ujedinjujemo albanske partije, a veoma brzo ću na Predsjedništvu predložiti model koji ćemo dostaviti i ostalim albanskim partijama za jedinstveno djelovanje.

U narednim mjesecima naša osnovna pažnja će biti da utičemo na poboljšanje predloženog zakona prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, da argumentima Vladi predstavimo našu ideju da se u novom zakonu o finansiranju lokalnih samouprava decentralizaciju poreski prilivi i za najnerazvijeniju opštinu na primorju, dakle Ulcinj, kao što je slučaj sa opštinama na sjeveru, ali i za novoosnovanu opštinu Tuzi. Kao parlamentarna partija sa koalicionim partnerima radićemo na modelu kojim bismo vratili oduzeta stečena prava iz izbornog zakona. Ukoliko uspijemo da za ova tri zakona dobijemo podršku, Crna Gora će dodatno dobiti na svom demokratskom kapacitetu i ujedno doprinjeti da se unaprijede i manjinska prava.

 

Nastavićemo da pratimo realizaciju koalicionog sporazuma sa vladajućim partijama i partnerski odnos koji imamo učvrstimo, a posebno relaksirani nakon zatvaranja osnovnog političkog pitanja opštine Tuzi. AA će biti partner svima koji žele napredak i razvoj i nikad, kao ni do sada, kada su u pitanju nacionalni interesi, neće spuštati glavu, niti će praviti kompromise. AA od postojanja je ponosna na sve svoje odluke koje su imale konačan ishod i ako smo uočili greške u djelovanju, uvijek smo imali kapaciteta da ih uočimo i ispravimo, tako ćemo i ubuduce djelovati".

* Na čemu ćete insistirati kad je u pitanju položaj Albanaca u Crnoj Gori?

"Nastavljamo rad da kroz programske izmjene obrazovanje bude na još većem nivou, veće prisustvo Albanaca u institucijama sistema i kao najosnovnije, puna implementacija ustavnog prava na korišćenje maternjeg jezika u svim institucijama, na svim nivoima. Mislim da tri osnovne institucije treba odmah da daju primjer - da internet prezentacije Skupštine, Vlade i Predsjednika moraju biti i na albanskom jeziku. Dalje, Portal RTCG treba da bude i na albanskom jeziku, jer se finansira iz budžeta, i javno apelujem na sve navedene da to urade, jer je albanski jedini jezik koji je različit od jezika koji su Ustavom definisani da su u upotrebi u Crnoj Gori. Ekonomski razvoj, investicije i nova radna mjesta će imati najznačajniji fokus našeg djelovanja, kao i što veća decentralizacija vlasti, fiskalna. ali i obrazovanja i kulture".

* Od ovog mjeseca Tuzi su samostalna opština. U kom pravcu bi trebalo razvijati dalji razvoj Malesije?

"AA, kada su u pitanju Tuzi, otvara novu stranicu, realizovali smo pitanje opštine, sve kako smo sporazumom i predvidjeli i svaki korak je do kraja ispoštovan. Sada slijede izbori na kojima će sigurno AA pobijediti, jer jedina smo partija koja ima u svojim redovima stručne i obrazovane članove da preuzmu odgovornost. Jedina smo partija koja ne dijeli građane ni po kojem osnovu, za razliku od ostalih koje su slobodno možemo reći vjerske partije, koje na podjelama pokušavaju da politički prežive, odnosno njihovi lideri žive.

Građani su svjesni ovoga i uveliko radimo na planu razvoja sa konkretnim projektima i rješenjima, a što je najvažnije, za sve projekte imamo i obezbijeđene investitore. Konkurenti uslovi za razvoj preduzetništva, organizovani i stručni pristup poljopripvredne proizvodnje, razvoj turističkih potencijala Skadarskog i Rikavačkog jezera, Cijevne, ruralnog turizma kroz agroturizam i organsku proizvodnju do zimskog turizma u Koritama i Kosticama. Sve potencijale će nova, stručna vlast da stavi u funkciju kroz usvajanja planskih i konkurentnih planskih dokumenata i inovantnih ideja kojim ćemo Tuzi postaviti kao jednu od najatraktivnijih opština u Crnoj Gori".

* Kako bi trebalo da se obavi proces razgraničenje Opštine Tuzi i Glavnog grada Podgorica? Gdje je granica?

"Zakonom su definisana naselja, Malesija ima svoje granice, radi se o lokalnim granicama i Glavni grad je najveća opština u Crnoj Gori i ne želim vjerovati da može biti problema, ako budemo postavali sve parametre od katastarskih pa do istorijskih. Svakako, ovo su lokalne granice, ali oko čega sa AA ne može biti kompromisa, pogotovo oko djelova koji su strateški važni za ekonomski razvoj i gdje imamo izgrađene značajne ekonomske potencijale".

* Na čemu bi trebalo insistirati kad je riječ o podjeli imovine?

"Na poštovanju zakona i kulturno-istorijskih činjenica".

* Kakva je uloga dijaspore u daljem razvoju MAlesije?

"Kao što su imali ulogu u ostvarivanju opštine Tuzi, tako će sada imati kroz investicije. AA radi specijalni plan za investiranje dijaspore u Malesiju, ne u infrastrukturu i donacije, nego kroz investicione fondove u proizvodnju i turizam".

* Kako bi trebalo da bude odnos države, a kakav Glavnog grada?

"Malesiji su Država i Podgorica prve komšije, Podgorica kao opština, a Država kroz Podgoricu kao Glavni grad Crne Gore. Očekujemo odnos kako smo našim odnosom kroz vjekove mi propagirali kada smo se određivali prema komšijama. Korektan, investicioni, dijeljenje iskustva i najbolje prakse, zajednički rad u svim projektima. Mi smo punopravna opština pored Glavnog grada i ovo daje još veći značaj da će najbolja moguća saradnji biti potrebna".

* Što očekujete o prvih lokalnih izbora u Tuzima, i kada bi, prema Vašoj procjeni, oni mogli biti održani?

"Očekujemo da AA bude najjača politička partija u Skupštini opštine Tuzi, građani će znati da cijene stručnost i zalaganje za opštinu Tuzi, cijeniće konkretne rezultate u našem radu, direktan uticaj na otvaranje novih radnih mjesta i naravno cijeniće da mi ne radimo na podjelama kao ostali, nego na jedinstvu i onda je naša pobjeda sigurna. Nikad veći optimista nijesam bio, a da argumentima potvrdim optimizam je samo šetnja od opštine do gimnazije i razgovor sa građanima koji ovo iskazuju, a potvrda svega je septembarsko istraživanje javnog mjenja od najrenomiranije agencije u regionu".

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније