Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

22. 09. 2018. 19:03   >>  18:44

MINISTARTVO SAOPŠTILO

Ne ugrožava se nezavisnost AEM-a

Predložena rješenja u predlogu Zakona o državnoj upravi koja se odnose na položaj državnih agencija/regulatora ni na koji način ne ugrožavaju njihovu nezavisnost, saopštilo je Ministarstvo javne uprave (MJU).

"Sve agencije, uključujući i Agenciju za elektronske medije (AEM) smo posmatrali na nivou principa i primjenjući najbolje evropske prakse koje smo prethodno definisali i usaglasili u saradnji sa Evropskom komisijom i SIGMA-om", kazali su iz MJU povodom ocjena Centra za građansko obrazovanje (CGO) da AEM izmjestiti iz okvira ostalih agencija.

Iz Ministarstva su jkazali da Evropska unija ne traži odgovornost agencija (regulatora) parlamentu.

"Naprotiv, Principi javne uprave iz 2017. godine kojima je SIGMA za potrebe ocjenjivanja stanja u državama kandidatima utvrdila standarde dobre javne uprave, definišu odgovornost prema Parlamentu samo kao izuzetak. Takođe, predložena rješenja obezbjeđuju agencijama pravnu, finansijsku, organizacionu, stručnu i kadrovsku samostalnost kao što je kod regulatora u oblasti medija u zemljama EU (Švedska, Danska, Estonija)", navodi se u saopštenju.

Cilj novih rješenja, kako je saopšteno, je da se u sistem državne uprave, pored ministarstava i organa uprave, po prvi put uvedu državne agencije i fondovi, koji su u funkcionalnom smislu dio sistema državne uprave.

"Sve ovo treba da doprinese da se uspostavi pravni okvir za jasnu organizaciju i tipologiju organa čime će se ispuniti jedan od strateških ciljeva reforme javne uprave utvrđen Strategijom reforme javne uprave do 2020. godine. Cilj novih zakonskih rješenja je da se stvore uslovi za reorganizaciju državne uprave, unaprijedi organizaciona struktura i sistem državne uprave u skladu sa evropskim standardima. Predložena zakonska rješenja treba da doprinesu stvaranju moderne, racionalne i efikasne javne uprave i smanjenju troškova javne uprave", zaključuju u Ministarstvu javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније