Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

22. 09. 2018. 13:21 >> 13:01
6

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ

Nemoguće da predsjednik DIK-a bude nestranačka ličnost

Šansa da za predsjednika Državne izborne komisije (DIK) bude imenovana nepartijska ličnost ne postoji, smatra izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković.

Skupština Crne Gore je 6. septembra objavila konkurs za imenovanje predsjednika DIK-a u kojem se navodi i uslov da kandidat nije član organa upravljanja političke partije u zadnje tri godine.

"Mislim da ne postoji nikakva šansa da to bude nepartijska ličnost, odnosno da bude neko ko će imati intergitet i autoritet, i raditi shodno zakonu“, kazala je Ćalović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, i u prethodnom periodu je vladajuća partija svaki put na čelu DIK-a imala suštinski nekoga ko je odlučivao u njenom interesu, bez obzira na to šta propisi kažu.

"Sigurna sam da će to biti i ovog puta“, rekla je Ćalović.

Kako je navela, svakako da je po slovu zakona predviđeno da to bude ličnost koja je nezavisna, odnosno da se bira profesionalac.

„Međutim, na osnovu prethodnog iskustva vidjeli smo da to, ne samo što nije neko ko ima iskustva sa izborima, nego je neko ko je politički vrlo ostrašćen“, kazala je Ćalović.

Ona smatra da je jedan od razloga zašto se radi na novom oglasu, odnosno zašto se vjerovatno neće produžiti mandat postojećem predsjedniku, ogromna kompromitacija te institucije, naročito pred međunarodnom zajednicom, zbog niza nezakonitih postupaka i političkog rada.

Govoreći o zadacima koji očekuju novog predsjednika DIK-a, Ćalović je kazala da on treba da organizuje rad Komisije.

„Počev od redovne kontrole biračkih spiskova, na koju oni imaju pravo s obzirom na to da je zakon izmijenjen i predviđeno je da DIK funkcioniše i mimo izbora“, dodala je Ćalović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније