Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

22. 09. 2018. 12:10   >>  11:51 1

REFORMA IZBORNIH ZAKONA

Vučurović: Izbjeći ucjene i politička podmetanja

Neophodno je izbjeći ucjene i politička podmetanja u vezi reforme izbornog zakonodavstva, rekao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović, naglašavajući da se ovaj zakon donosi za Crnu Goru, a ne za Brisel ili neku drugu međunarodnu adresu.

On je kazao da je najvažnije da se u Crnoj Gori reformom izbornog zakonodavstva, kao i drugih segmenata koji se tiču izbornog procesa, dođe do zakona i pravila koji će omogućiti da se prvi put održe pravični i pošteni izbori.

"DF je, kao neko ko je više puta teško oštećen na izborima koje organizuje aktuelni nedemokratski režim, veoma zainteresovan da se iz ruku Demokratske partije socijalista (DPS) izbiju mehanizmi zloupotreba, krađe, ucjena", kazao je Vučurović agenciji MINA.

On je rekao da pažljivo prate i analiziraju situaciju i da će narednih dana donijeti odluku da li će učestvovati u radu radne grupe.

"Primjećujemo da je već došlo do određenih dogovora i usaglašavanja stavova između pojedinih stranaka, konkretno između DPS, Demokrata (DCG) i URE, a očigledan je i pritisak iz briselskih krugova što nikako nije dobro i ne doprinosi povoljnoj atmosferi“, kazao je Vučurović.

On je rekao da će, ukoliko budu učestvovali, insistirati da se sve odvija u parlamentu.

"Sigurno je da bi imali svoju platformu i veliki broj predloga koji bi bili krajnje konkretni I koji bi se bavili suštinom, odnosno otklanjanjem svih onih nedostataka i nepravilnosti uočenih u prethodnih izbornim ciklusima“, rekao je Vučurović. 

Prema njegovim riječima, vidjeće se koliko je ko zainteresovan da se ovaj veliki i važan posao za Crnu Goru riješi na valjan način. 

„Imamo slučaj da su neki ponudili svoju platformu i očekuju da je sada svi stopostotno prihvate, što je nezabilježen politički diletantizam. Takvo ponašanje pokazuje da nijesu svi isto zainteresovani da Crna Gora najzad dođe do uslova za fer izbore, a što je najčudnije, dio opozicije se rađe sastaje i dogovara sa Duškom Markovićem nego sa opozicionim kolegama“, rekao je Vučurović.

On smatra da metodološki nije dobro to što su se pojedini, konkretno DPS i DCG, čitavo ljeto dogovarali, i sad kad su usaglasili stavove, fingiraju svađu i nesporazume, a nude istu plarformu.

„Neophodno je izbjeći ucjene i politička podmetanja, a važno je i znati da se ovaj zakon donosi za Crnu Goru, a ne za Brisel ili neku drugu međunarodnu adresu“, poručio je Vučurović.

On je kazao da ukoliko se bude bude krenulo u ovaj važan posao, onda odgovornost za njegovu realizaciju treba da preuzmu Skupština i poslanici. „Ostali zainteresovani, a među njima i NVO sektor, svakako da mogu doprinijeti svojim sugestijama“.

„DF ne krije da je protiv nekog direktnijeg uticaja ili učešća NVO u radu radne grupe, jer se, sudeći po onima koji su zainteresovani, ne radi o nekim nepristrasnim organizacijama, već su one debelo politički obojene, zavisne od raznih centara moći, a i većina njih je neprijateljski nastrojena prema DF“, ocijenio je Vučurović.

Kako je kazao, neka dostavljaju kritike, sugestije, primjedbe, neka se medijski oglašavaju u vezi ove teme.

„I to je dobar način da budu uključeni u eventualni rad na reformi izbornog zakonodavstva“, ocijenio je Vučurović. 

On je naglasio da je DF uvijek insistirao na transparentnosti i da ne vide razlog zašto bi se javnost isključila iz ovako važnog posla.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније