Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

22. 09. 2018. 14:09 >> 13:50

CGO POZVAO

AEM izmjestiti iz okvira ostalih agencija

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zabrinut je zbog odluke Vlade da Agenciju za elektronske medije (AEM) stavi pod svoju direktnu kontrolu, zbog čega su pozvali poslanike da amandmanski djeluju i izmjeste AEM iz okvira državnih agencija, na koje se odnosi Zakon o državnoj upravi.

"Podržavamo sistemski pristup uređenja državne uprave, a što svakako otvara prostor za veći stepen koordinacije nad postojećim agencijama. Međutim, AEM zbog svog značaja, uloge i pozicije u sistemu ne može biti na ovaj način tretiran i stavljan u istu ravan sa drugim agencijama. Dodatno, ovo rješenje je suprotno principima funkcionisanja regulatora u medijima a i EU Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD) čije se usvajanje uskoro očekuje, a koju je Crna Gora obavezna preuzeti i primijeniti, kao dio svojih redovnih obaveza u okviru pregovaračkog procesa", naglasili su iz CGO.

Kako su istakli, izmjene i dopune te Direktive idu suprotno intencijama Vlade Crne Gore da stavi regulatora pod svoju direktnu kontrolu, odnosno idu u pravcu jačanja nezavisnosti regulatora.

"Precizno se propisuje da regulator mora biti pravno odvojen od Vlade i funkcionalno nezavisan, odnosno svoja ovlašćenja treba izvršavati nepristrasno i transparentno i u interesu javnosti. AEM-a kao samostalan i nezavisan regulator bi trebalo da, između ostalog, obezbijedi unaprijeđivanje kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, djeluje u cilju zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija i zaštite korisnika usluga elektronskih medija na način primjeren demokratskom društvu", rekli su iz CGO.

Iz te NVO su poručili da, uz sve zamjerke na učinke AEM-a koje se odnose na odluke ili izostanke odluka koje su išle u korist vlastima, umjesto da se jača nezavisnost tog tijela, kako bi se prevazilazili identifikovani problemi pribjegava se sasvim suprotnim akcijama.

"Taj pravac otkriva namjeru Vlade da preuzme kreiranje politike u ovoj oblasti, podvede elektronske medije pod svoju kontrolu, što itekako može ugroziti osnovne demokratske principe u oblasti slobode izražavanja i medija. Zbunjujuće je i što su predstavnici Ministarstva kulture najavljivali izmjene Zakona o elektronskim medijima odmah po usvajanju izmjena upravo pomenute EU Direktive iz ove oblasti, kako bi važeća rješenja uskladili sa novinama koje ova Direktiva donosi. Ovo otvara i pitanje međuresorske saradnje u okviru Vlade Crne Gore i usklađenosti politika na državnom nivou", poručeno je iz CGO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније