Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

22. 09. 2018. 07:50   >>  07:34 32

ČANAK SMATRA

Halabuku o ugroženosti Srba u CG stvara SPC

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, rekao je da vjeruje da nema nijednog razloga da ne dođe do susreta predsjednika Srbije i Crne Gore, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića. Čanak smatra i da je Đukanović, kao čovjek neuporedivo ogromnog političkog iskustva na ovim prostorima beskonačno dragocjen sagovornik i saborac na rješenju kosovskog pitanja.

 

Čanak je u intervjuu Vikend novinama rekao da susreti predsjednika Crne Gore i Srbije moraju biti uobičajena praksa, a u odnosima dvije zemljem, kako je rekao, ne vidi ništa što bi bilo alarmantno.

Aktuelni politički momenat, smatra Čanak, "neće ugroziti postignute odnose Srbije i Crne Gore".

"Medijska hajka, koja se tako može pročitati iz Crne Gore, potiče od jednog dijela političara i crkve, a to smo znali i ranije, samo što je sada nešto glasnija. Činjenica je da kako napreduje proces rješavanja 'kosovskog čvora' tako se oni koji žive od tog čvora i njegovog nerješavanja osjećaju sve ugroženiji. Ako malo bolje pročitate izjave, recimo partrijarha Irineja, vidjećete da suštinski on Crnoj Gori zamjera pitanje zakonske regulacije kojom se crkva uvodi u pravni sistem. U Srbiji crkva niti plaća porez, niti kome polaže račune, i mi se protiv toga bunimo već dugi niz godina. Crna Gora tu ima mnogo principijelniji i kvalitetniji stav, i naravno da to onima koji vole lov u mutnom smeta", rekao je Čanak.

Crna Gora se, prema njegovom mišljenju, zbog situacije oko Kosova potpuno nezasluženo našla na meti od ranije poznatih dežurnih pljuvača Crne Gore.

“Znamo i ko su i zašto to rade, znamo da su u najvećem broju slučajeva to direktni eksponenti interesa imperijalne politike aktuelne ruske administracije i velikosrpski nacionalisti koji se utrkuju da od Republike Srpske, Srbije ili Crne Gore stvore najzapadniju rusku zemlju na ovim prostorima. I naravno da im smetaju oni koji se zalažu za nezavisnu, suverenu i nadasve demokratsku Crnu Goru i njenu evropsku perspektivu, kao što im smetaju i svi koji imaju proevropske poglede u Srbiji, i svi oni u Republici Srpskoj koji su trenutno vrlo tihi, ali sam siguran da postoje, a koji smatraju da je BiH njihova domovina”, istakao je Čanak.

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori, Čanak kaže kako "halabuku oko navodne ugroženosti Srba, kao i oko same posjete njenih predstavnika iz Crne Gore srpskim zvaničnicima, stvara prevashodno Srpska pravoslavna crkva",.

"I to sigurno nije nikakva tajna”, rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније