Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

21. 09. 2018. 22:23 >> 22:20

NIMANBEGU U BAKUU

Veze sa Azerbejdžanom se uspješno razvijaju

Posljednjih godina veze između Crne Gore i Azerbejdžana uspješno se razvijaju u mnogim oblastima, višestruko značajnim u oba pravca. Postoje dugoročne i široke mogućnosti u privrednoj, trgovinskoj, turističkoj i kulturnoj sferi, ocijenio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu.

Nimanbegu je učestvovao na svečanoj ceremoniji povodom 100 godina Narodne skupštine Republike Azerbejdžan.

"Uz prisustvo brojnih gostiju, poslanika, šefova parlamenata i vlada država iz čitavog svijeta, svečanu ceremoniju otvorio je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, navodeći da ovim istorijskim događajem Azerbejdžan šalje poruku svijetu o nezavisnoj, snažnoj i demokratskoj državi, otvorenoj za saradnju sa svima koji dijele principe mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja", saopšteno je iz parlamenta.

Nimanbegu, koji je i predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Azerbejdžana, u svom obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Azerbejdžan naveo je da Azerbejdžan danas ostvaruje težnje i ideale razvijene demokratske države, sa svojim dobrim i efektivnim upravljanjem, socio-ekonomskim napretkom i razvojem ljudskog kapitala, kao i njene sve veće uloge i prestiža u međunarodnim odnosima.

"Na kraju I svjetskog rata,1918. godine, Crna Gora je izgubila svoju državnost, upravo iste godine kada je Azerbejdžan dobio nezavisnost, koja nije trajala dugo. Danas, nakon 100 godina, obije imaju svoje suverene države koje su proizvod vjekovne borbe za slobodu i samostalno odlučivanje o svojoj budućnosti. Dodatno, Crnu Goru i Azerbejdžan, međunarodna zajednica doživljava kao pouzdane partnere sa značajnim dostignućima na putu razvoja. Posljednjih godina veze između ove dvije partnerske države uspješno se razvijaju u mnogim oblastima, višestruko značajnim u oba pravca. Postoje dugoročne i široke mogućnosti u privrednoj, trgovinskoj, turističkoj i kulturnoj sferi", zaključio je potpredsjednik Nimanbegu.

Potpredsjednik Skupštine imao je odvojeni sastanak sa predsjednikom Grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Azerbejdžan sa Skupštinom Crne Gore Igbalom Mamadovim i počasnim konzulom Crne Gore u Republici Azerbejdžan Vugarom Alijevim.

"Dvije prijateljske države, za kratko vrijeme uspostavile su snažne uzajame odnose, među kojima mehanizam parlamentarne saradnje kroz grupe prijateljstva ima svoju veoma važnu ulogu, naglasio je Mamadov. Crna Gora je, nakon Turske, država sa najvećim direktnim investicijama koje dolaze iz Azerbejdžana", istakao je počasni konzul Vugar Alijev.

Kako je saopšteno, sagovornici su saglasni da razlozi veoma sadržajnih i kvalitetnih odnosa, počivanju na sličnim vijednostima koje dijele Azerbejdžan i Crna Gora, što se potvrđuje kontinuitetom zvaničnih posjeta na svim nivoima.

"Tokom sastanka dogovorena je posjeta Grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Azerbejdžan Skupštini Crne Gore, tokom mjesaca oktobra tekuće godine", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније