Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 09. 2018. 15:09 >> 14:49

PREDSJEDNICI PARLAMENTATA MALIH ZEMALJA

Mnogo mogućnosti za saradnju sa CG

Male zemlje dijele mnoge slične izazove i stremljenja, prevashodno u procesu očuvanja identiteta i jačanja njihovih ekonomija. Stoga je ova konferencija odlična prilika za razmjenu informacija, ideja i mogućnosti svake zemlje pojedinačno, kao i međusobne saradnje u oblastima gdje postoji zajednički interes, zaključeno je na bilateralnim sastancima predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa predsjednicima parlamenata Malte, Andore, Kipra, Islanda, Monaka i Lihtenštajna.

Sastanci su održani u okviru Dvanaeste konferencije predsjednika parlamenata evropskih država sa manje od milion stanovnika.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika parlamenta, slični zaključci su formalizovani u Zajedničkoj deklaraciji konferencije u kojoj je između ostalog konstatovano da su nezavisnost i suverenitet malih država tokom istorije bile ugrožene u mnogim situacijama, u svim dijelovima Evrope i kroz vijekove, pa je naglašena potreba snaženja saradnje kako bi se podigla svijest o specifičnoj situaciji u kojoj se svaka od njih nalazi.

"Kada je riječ o odnosima sa Crnom Gorom, nedvosmislen je zaključak svih sagovornika da treba jačati parlamentarnu saradnju na više nivoa, razmjenu iskustava i promociju zajedničkih interesa. Sve male države kao osnovnu privrednu granu imaju turizam, pa je Crnoj Gori od posebnog značaja da koristi najbolje prakse ovih država koje su među najrazvijenijima u Evropi", saopšteno je iz kabineta predsjednika Parlamenta.

Kipar i Malta su, kako navode, ponovile svoju bezrezervnu podršku članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, dok je u razgovoru sa predsjednikom parlamenta Islanda bilo riječi o snaženju NATO partnerstva.

Nakon sastanka sa Brajovićem, predsjednik parlamenta Malte Anđelo Feruđa je rekao da je njegova zemlja uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom odmah nakon referenduma i sada, kako je kazao, imaju odlične veze sa Crnom Gorom.

"Mogu da potvrdim da čelni ljudi naših zemalja kao i ministri, imaju dobru saradnju. Postoje investicije u oblasti energetike u Crnoj Gori. Kao članica Evropske unije radujemo se i podržavamo vas. Crna Gora će biti prva zemlja koja će se pridružiti Uniji u procesu proširenja", kazao je Feruđa.

Predsjednik parlamenta Monaka Stefan Valeri izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Skupštine Crne Gore jer, kako je rekao moramo mnogo toga da uradimo.

"Moramo da koristimo mogućnosti da unaprijedimo ekonomsko partnerstvo. U Monaku postoji jako dobra slika o vama, imate fantastičnu, prelijepu zemlju i mnogo ste učinili na razvoju u posljednjih 12 godina", kazao je Valeri.

Predsjednik parlamenta Lihtenštajna izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Skupštine Crne Gore i njegovim aktivnim učešćem na Konferenciji, i izrazio očekivanje snažne participacije i tokom sljedećih okupljanja.

"Tokom Konferencije je upriličena i zvanična audijencija kod Njegovog visočanstva nasljednog princa Alojza od Lihtenštajna. U kraćem razgovoru, predsjednik Skupštine je upoznao princa sa zanimljivostima iz istorije i kulture Crne Gore, kao i ekonomskim i vanjskopolitičkim prioritetima", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније