Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 09. 2018. 17:11 >> 17:03

FILIPOVIĆ SAOPŠTIO

Usvojili Strategijski pregled odbrane CG

Vlada je na današnjoj 90. sjednici usvojila Predlog strateškog pregleda odbrane Crne Gore. Strategijski pregled odbrane Crne Gore je polazni planski dokument kojim se daje pregled vojnih sposobnosti i opšte smjernice za nastavak reformi u oblasti odbrane kao i osnove za unapređenje odbrambenih sposobnosti radi izvršavanja misije i zadataka vojske.

Od donošenja Strateškog pregleda odbrane Crne Gore 2013. godine dogodile su se značajne promjene u bezbjednosnom okruženju i geostrateškom položaju Crne Gore.

„Prijem Crne Gore u NATO 5. juna, 2017. godine označio je prekretnicu kada je u pitanju koncept odbrane Crne Gore. Navedene promjene su nametnule potrebe za preispitivanje i inoviranje i usklađivanje cjelokupnog odbrambeno strateškog okvira Crne Gore.“ – naveo je državni sekretar Slobodan Filipović.

Donošenje nove Strategije nacionalne bezbjednosti kao krovnog dokumenta na polju bezbjednosti i odbrane, koji je trenutno u proceduri za donošenje od strane Skupštine Crne Gore, impliciralo je izradu i donošenje novih strateških dokumenata iz sektora odbrane.

„Novi Strateški pregled odbrane je rezultat detaljnog preispitivanja usklađenosti postojećih odbrambenih sposobnosti u izmjenjenom geopolitičkom okruženju i u njemu se identifikuju nedostaci u strukturi i sposobnostima vojske i prezentuju optimalna rješenja za ostvarivanje nacionalno bezbjednosnih ciljeva i interesa iz domena odbrambenih politika.“ – istakao je Slobodan Filipović.

Prema riječima državnog sekretara u Predlogu strateškog pregleda odbrane izvršena je procjena strateškog bezbjednosnog okruženja, definisane su misije i zadaci, nivo ambicija Vojske Crne Gore, dat je pregled postojećih i potrebnih sposobnosti Vojske Crne Gore, definisani su prioriteti u opremanju i modernizaciji Vojske, resusi odbrane, način strateškog komuniciranja. Istaknuta je i potreba razvoja sistema kriznog upravljanja i otpornosti države i društva od raznih oblika ugrožavanja nacionalne bezbjednosti.

„Strateški pregled odbrane Crne Gore daje viziju razvoja sistema odbrane i Vojske Crne Gore i smjernice za izradu novog dugoročnog plana razvoja odbrane. Vizija i rješenja data u ovom Strateškom pregledu odbrane su usklađeni sa datim smjernicama u novoj Strategiji nacionalne bezbijednosti.“ – poručio je sekretar Filipović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније