Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

19. 09. 2018. 19:35   >>  19:54 11

IZBORNO ZAKONODAVSTVO

DPS i SDP za dijalog, Demokrate ne popuštaju

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je na kompromis, da bi se dodatno usaglasilo izborno zakonodavstvo, saopšteno je Televiziji Crne Gore, iz te partije. Iz SDP-a poručuju da dijalog nema alternativu. Demokrate i GP URA kažu da su odlučni u namjeri da ne učestvuju u daljem radu, ukoliko se ne prihvati njihov Plan sveobuhvatnih reformi.

 

Kolegijumu predsjednika Skupštine, će razmatrati formiranje Radne grupe koja će se baviti izbornim zakonodavstvom. 

DPS, kaže poslanik Nikola Rakočević, već godinu i po usaglašava izborno zakonodavstvo sa preporukama ODIHR-a. Podsjeća da su 2017. godine usvojena tri zakona. Jedan nije, jer je izostala dvotrećinska podrška zbog bojkota opozicije. Nastavili su da rade, kaže, i uvažavajući analize i sugestije svih relevantnih političkih subjekata i ostalih organizacija u Crnoj Gori, sačinili dokument koji su predstavili na Kolegijumu predsjednika parlamenta.

„Mi smo u taj dokument ugradili sve one sugestije, koje nijesu skladne našem političkom polazišnom stavu. Međutim, mi tako doživljavamo demokratiju, prosto spremni smo na razgovor, na kompromis, da bi dodatno usavršili naše izborno zakonodavstvo”, kazao je Rakočević.

Demokrate i GP URA kažu da je riječ o falsifikatu te da su odlučni u namjeri da ne učestvuju u daljem radu, ukoliko se ne prihvati njihov Plan sveobuhvatnih reformi.

Bez obzira na sve, DPS će, kako su kazali, i dalje pozivati na dijalog i nastaviti sa radom u okviru institucija sistema.

“Kada bi u njihovim stavovima povodom ove konkretne stvari bilo barem jedne konkretne i konstruktivne sugestije, onda bi bilo svrsishodno uopšte komentarisati. Ovako, možemo jedino okarakterisati takav stav kao politički nezrelo promišjanje i nadamo se da će se dozvati onome što je demokratičnost i što će na kraju dovesti sve nas za isti sto da unaprijedimo naše izborno zakonodavstvo”, poručio je Rakočević.

Nadaju se tome i u SDP-u, jer je riječ, kaže Ivan Vujović, o suštinski usaglašenom tekstu.

“Imajući u vidu da su sve oblasti koje su predložile kolege iz Demokrata URE prije dva mjeseca, obuhvaćene ovim predlogom koji je prezentirao DPS. Tako da mi se čini da se radi o suštinski tematski usaglašenom tekstu i da on može biti solidna polazna osnova za početak dijaloga”, poručio je Vujović.

Ne misle tako ipak u Demokratskoj Crnoj Gori i Građanskom pokretu URA. Zato su isključivi.

“Demokrate i GP URA sa indignacijom odbacuju ovakvu podmetačinu od strane DPS-a i poručuju im da prihvate Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, ako žele stvarne izborne i druge reforme, a ne puku simulaciju demokratije. U suprotnom, Demokrate i GP URA neće učestvovati u radu pomenutih radnih tijela”, poručuju Demokrate i URA.

Ukoliko istraju u ovom naumu, u DPS-u znaju šta im je činiti.

“Konstantno ih pozivati da se odazovu svojim radnim obavezama u korist unaprjeđenja ambijenta. I druga stvar - nastaviti sa radom u institucijama”, navodi Rakočević.

Jer dijalog, saglasni su u SDP-u, nema alternativu.

“Mi ne vidimo kvalitetnu alternativu tom procesu, a što će biti konačan stav kolege iz opozicije vidjećemo narednih dana”, poručio je Vujović.

Narednih dana saznaćemo i stav Demokratskog fronta. U tom savezu su za TVCG kazali da analiziraju dokument, te da će se do ponedjeljka na stranačkim organima odrediti prema predlogu DPS-a. Rakočević očekuje da će nova sjednica kolegijuma naredne sedmice, rezultirati i konačnim foriranjem Radne grupe.

Tanja Perović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније