Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 09. 2018. 20:17   >>  19:59 6

ŠARANOVIĆ SMATRA

"Đukanović će okrenuti leđa EU"

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Danilo Šaranović smatra da antievropski diskurs koji je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ispoljio u posljednjem intervjuu za Radio Televiziju Crne Gore (RTCG), najavljujući preispitivanje odnosa, ako u Briselu počnu premišljanja o proširenju.

Šaranović navodi da je Đukanović izrekavši stav da danas živimo u nekim drugim okolnostima u kojima EU više nije jedini cilj i jedina meta, brzo je redefinisao po njegovom mišljenju glavni strateški cilj Crne Gore.

"Evroentuzijazam kod Đukanovića je naglo splasnuo i sada je taj cilj definisao kao dostizanje evropskog kvaliteta života, sa Evropskom unijom ili bez nje. Ne treba imati dilemu kakvom je ishodu Đukanović naklonjeniji s obzirom na to da je podsjetio da je Crna Gora cijelu svoju istoriju živjela izvan EU. Ne treba zaboraviti ni to da Đukanović u tom talasu antievropskog diskursa nije propustio da primijeti ni to da se artikulišu alternative u obliku Rusije, Kine, Turske, SAD-a. Sve nabrojane stavove treba smatrati relevantnim za ideologiju koja se krije u njihovoj osnovi. Čemu sve te banalizacije ideje o evrointegracijskom procesu Crne Gore?", pita Šaranović.

Funkcioner Demokrata smatra da Đukanović "nastoji da negativan konstrukt o EU učini preovlađujućim kako bi svoje biračko tijelo pripremio za još jedan obrt".

"Okretanje leđa EU kada za to dođe vrijeme, a to je momenat kada EU zatraži mjerljive rezultate u okviru poglavlja 23 i 24 – temeljna prava, vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tada bi sve ove negativne predstave koje sada Đukanović stvara o EU trebalo da posluže kao opravdanje njegovog političkog čina udaljavanja od EU i pojačavanja granica između nje i Crne Gore. Otuda je na vrijeme krenuo sa produbljivanjem prepreka na tom putu i nastojanjem da i kod građana Crne Gore pojača evroskepticizam", ocijenio je Šaranović, dodajući da je uvjeren da "takav naum kod građana Crne Gore ovog puta neće proći".

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније