Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

15. 09. 2018. 15:35   >>  15:17 9

NIKOLIĆ PORUČIO

"Opozicija preživljava najteže trenutke"

Opozicija u Crnoj Gori trenutno preživljava najteže trenutke u novijoj političkoj istoriji, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić, dodajući da je gotovo izvjesno da će ta stranka na narednim paramentarnim izborima ostvariti ubjedljivu pobjedu.

Komentarišući najavu Demokratskog fronta (DF) da će raditi na političkom objedinjavanju Srba u regionu, Nikolić je agenciji MINA kazao da se radi o pokušaju pozicioniranja tog saveza kao regionalnog faktora u borbi za prava srpskog naroda.

„Kako bi se ojačala njihova pozicija na domaćoj političkoj sceni u dijelu biračkog tijela koje je njihova glavna ciljna grupa, ali i kako bi ojačali odnose za aktuelnom srpskom vlašću, a time obezbijedili i jednu vrstu podrške u svojoj političkoj borbi“, precizirao je Nikolić.

Na pitanje koliko je realno formiranje opozicionog saveza, koje predlaže bivši funkcioner Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović, Nikolić je ocijenio da na opozicionom polu političke scene postoji grupa birača koji zastupaju suverenističku opciju, a koji trenutno ne mogu da pronađu partiju kojoj bi poklonili svoje povjerenje.

Riječ je, kako je naveo, o grupi koja je na samom početku podržavala Pokret za promjene, zatim Pozitivnu Crnu Goru, a koja je razočarana koalicijom Pokreta URA sa Demokratama, ali i potezima Socijaldemokratske partije.

„U tom kontekstu vidim politički oportunizam za formiranje jednog takvog saveza, ali smatram da bi on, za razliku od svojih prethodnika, morao biti konstruktivan i imati intezivniju saradnju sa vlašću nego sa opozicijom, kako bi zajedno unaprjeđivali postojeću društvenu i ekonomsku situaciju“, kazao je Nikolić.

Upitan da li to može dovesti do još većeg razjedinjavanja opozicije i koliko može ići na ruku DPS-u, on je ocijenio da opozicija „preživljava najteže trenutke“.

„Smatram da opozicija trenutno preživljava najteže trenutke u novijoj političkoj istoriji Crne Gore. Rezultati predsjedničkih, a potom i lokalnih izbora su to i dokazali“, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, teško je predvidjeti šta će se dalje dešavati u opoziciji.

„Ali na osnovu postojećeg stanja, gotovo je izvjesno da će DPS na narednim redovnim paramentarnim izborima ostvariti ubjedljivu pobjedu, vjerujem sa još većim brojem poslanika u državnom parlamentu nego što je to sada slučaj“, rekao je Nikolić.

Komentarišući najavu obilježavanja Podgoričke skupštine i inicijativu za prikupljanje potpisa radi poništenja nezavisti Kosova, on je ocijenio da za takve poteze postoje dva osnovna razloga.

„Prvi je što zastupanje tih stavova predstavlja iskrenu i suštinsku politiku DF-a. Za njih, 1918. godina je jedan od najvažnijih događaja u novijoj crnogorskoj istoriji, i otud se i proslava takvog događaja, iz njihove perspektive, čini prirodnom“, kazao je Nikolić.

Za DPS, kako je naveo, to je jedan od najtežih trenutaka u istoriji Crne Gore. „I shodno tome imaćemo adekvatan stav povodom stogodišnjice ovog događaja“.

„Još jednom se potvrđuju upozorenja koja prije izbora saopštavamo građanima, da dobro paze kome poklanjaju svoje povjerenje, jer bi smjena aktuelne vlasti značila i smjenu sistema nacionalnih vrijednosti za koje smo se izborili na referendumu 2006. Godine“, dodao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, drugi razlog za te poteze je taj što se DF osjeća politički ugroženim od manjih opozicionih partija, i želi da homogenizuje svoje biračko tijelo predstavljajući se kao jedini ozbiljan i autentičan predstavnik takve politike u Crnoj Gori.

Nikolić je podsjetio da se za isti korpus glasova trenutno bore DF, Demokrate, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Demos i Narodna stranka, čiji se povratak na političku scenu najavljuje.

„U ovakvoj situaciji, DF želi da pomenutim potezima, kao i onima koji će uslijediti, učvrsti svoje lidersko mjesto u toj grupaciji, i vjerujem da ćemo tek sjedočiti ozbiljnom političkom sukobu tih partija“, dodao je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније