Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 09. 2018. 08:00   >>  09:10 37

O SUSRETIMA U REGIONU

Janjić: Đukanović novi regionalni moderator

Crna Gora je tačka regionalnih susreta, kazao je za Vikend novine politički analitičar Dušan Janjić, komentarišući nedavnu posjetu kosovskog predsjednika Hašima Tačija Podgorici i susret sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

“Crna Gora je mjesto na koje svi mogu da dođu, ne samo zbog viza, nego zbog atmosfere. Preko Crne Gore, ali i predsjednika Đukanovića, bi moglo puno posla da se uradi. Teško je vrijeme i za Tačija i za region, i jako je dobro što je dolazio. Jer te priče o razgraničenju i podjeli Kosova, u kojiima je i on učestvovao, itekako se mogu ticati i same Crne Gore, njenog sjevera, jer mogu potpaliti vatru etničkog razgraničenja", pojasnio je Janjić.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti da je Crna Gora članica NATO više od godinu dana.

“Kao članica Alijanse, Crna Gora je posljednjih mjeseci bila vrlo aktivna na ukazivanju potrebe očuvanja teritorijalnog integriteta zemalja na zapadnom Balkanu. Susret kosovskog i crnogorskog predsjednika prije svega koristi Tačiju, a ako bude pameti treba očekivati susrete i sa drugima, pa i Vučićem, i konsultacije, jer mislim da je to neophodno. Njima je sada potreban jedan dodatni lokalno-regionalni moderator, jer Mogerinijeva očigledno ne funkcioniše", kazao je Janjić.

Kako navodi, to ne znači zamjena pregovaračkog formata, ali je jako dobro da ima konsultacija u regionu u kome bi direktno ili indirektno bili uključeni i Beograd i Priština.

“Tači je imao i širu agendu bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, tako da mislim da je to suština ovog susreta i da je treba pozdraviti”, zaključio je Janjić.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je u utorak u Podgorici sa predsjednikom Republike Kosovo Hašimom Tačijem. Susret je inicirao predsjednik Tači u okviru kontakata u regionu, u namjeri da susjede upozna s rezultatima dijaloga između Prištine i Beograda, i daljim planovima.

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније