Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 09. 2018. 14:15   >>  13:58 1

REAGOVANJE DEMOKARTA

DRI služi režimu za obračun sa neistomišljenicima

Državna revizorska institucija (DRI) postala je jedna od alatki u rukama režima za obračun sa političkim protivnicima odnosno opozicioniom partijama, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Oni su reagovali na saopštenje DRI koja je dala pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Demokratske Crne Gore za prošlu godinu i negativno mišljenje na reviziju pravilnost.

Demokrate u reagovanju ocjenjuju da je njihov revizorski izvještaj pisao, kako su kazali, njihov najveći politički neprijatelj, DPS.

"Državna revizorska institucija dijeli primjedbe opozicionim političkim partijama i daje sramna mišljenja, zato što smo gle čuda postupali po pisanim uputstvima Agencije za spječavanje korupcije koja je saglasno Zakonu nadležna da 'vrši kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja', kao i 'da vrši nadzor nad Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja'. Znači, Agencija koja u susret svakim izborima donosi Plan kojim utvrđuje koliko maksimalno politički subjekti mogu imati troškova u kampanji i koja u toku kampanje po nekoliko puta detaljno kontroliše političke subjekte, je po riječima Državne revizorske institucije 'dovodila u pravnu zabludu političke subjekte'", kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Podsjećaju da Agencija nije imala bilo kakve primjedbe na poslovanje Demokrata u izbornim kampanjama te da je Planom svim političkim subektima odredila da mogu u svim kampanjama za lokalne izbore u 2017. godini potrošiti maksimalno 106.683,32 eura. Podsjećaju i da im je DRI u septembru 2018. godine saopštava da su u 2017. godini mogli imati maksimalne troškove za izborne kampanje u iznosu od 31.841,57 eura.

"Zamislite stanje u zemlji u kojoj dvije izuzetno značajne institucije različito tumače zakon, međusobno se optužuju, a opozicioni politički subjekti treba da trpe zato što su postupali po uputstvima institucije koji je nadležan za nadzor nad Zakonom", navodi se u saopštenju.

Napominju da se GP URA obratio 2017. godine DRI-u sa ciljem davanja preporuke oko pomenutih nedomica koje se odnose na tumačenje Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja i navode da im je upravo senator Kovačević krajem 2017. godine dopisom odgovorio 'da Državna revizorska institucija nije nadležna za navedena pitanja'.

"Saglasno prethodnom, jedino nam ostaje da zaključimo da se radi o dogovoru dvije nadležne institucije da jedna dovodi u pravnu zabludu opozicione političke subjekte, a druga ih onda javno čereči za račun DPS-a. Dakle, za izborne kampanje visina naših troškova je bila u potpunosti u skladu sa Planom koji je na osnovu Zakona utvrđivala Agencija za sprječavanje korupcije, plaćanja smo vršili sa izbornog računa dok je on po zakonu mogao biti aktivan, a nakon njegovog gašenja, s obzirom da se radi o partiji kao jedinstvenom pravnom licu ne može se zaustaviti naplata potraživanja, odnosno isplata dugovanja dobavljačima sa aktivnih računa partija. To je elementarna ekonomska i svaka druga logika, koja je u skladu sa zakonom", ističu Demokrate.

Naglašavaju da niti jedna primjedba koja im je istaknuta u najnovijem izvještaju, nije bila navedena u prethodnom, iako su, kako su kazali, istovjetno poslovali i u 2016., i u 2017. godini.

"To jasno ukazuje da je na djelu osmišljena, sinhonizovana i zlonamjerna akcija koja ima za cilj pokušaj diskreditacije najvećih protivnika režima, zato što su svi prethodni pokušaji bili neuspješni, jer živimo i radimo transparetno, odgovorno i zakonito", navodi se u reagovanju Demokarata.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније