Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

09. 09. 2018. 08:14 >> 07:57

ANALITIČARI UPOZORAVAJU

Otvarajte poglavlja, proširenje sljedeće godine na dnu agende

Bugarski premijer Bojko Borisov je, tokom posjete Podgorici, upozorio crnogorske zvaničnike da do kraja godine Crna Gora mora otvoriti dva preostala poglavlja, jer su 24. maja izbori za Evropski parlament i Balkan će tada biti na posljednjem mjestu na agendi.

Analitičari su saglasni da je to poruka prijatelja Crne Gore i da će proširenje od naredne godine svakako biti u drugom planu.

Hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da je bugarski premijer u pravu i da vremena više nema.

"Veliko je pitanje kuda će poći Evropa nakon izbora. Svi su saglasni da euroskepticizam raste i da procesi nijesu povoljni za Crnu Goru, koja je najozbiljniji kandidat za članstvo. Stalno ponavljam, da vas je EU morala jače pogurati da što prije postanete članica. Takođe i način na koji je ova komisija tretirala proširenje je dovoljan dokaz da se naredna njime neće ni baviti", kaže Đenero.

On ističe da Crnoj Gori ne idu u prilog ni procesi na Kosovu.

"Ja se bojim ovoga što se dešava na Kosovu i čini mi se da je Srbija, sudeći po ponašanju najviših zvaničnika, odustala od Evropske unije. Naravno, Crna Gora nije u trci sa Srbijom, ima svoj tempo, ali sada ostaje sama jer Makedonija toliko zaostaje i ne može se više govoriti o bilo kakvim paketima", objašnjava Đenero.

Američki analitičar i dobar poznavalac integracionih procesa na Balkanu Danijel Server kaže da je Evropska unija bila prilično pouzdan parner od 2000. godine.

"Brisel je pokušavao da drži otvorena vrata za balkanske zemlje koje su se kvalifikovale za pregovore sa Unijom i pokazale želju za integracijom. U svakom slučaju, bolje je za Crnu Goru da se kreće brže nego sporije, a upozorenje Bojka Borisova svakako ima politički smisao jer nakon izbora za Evropski parliament, Unija može krenuti u nacionalističkom pravcu, odnosno u desno, čime bi nova pristupanja bila gotovo nemoguća", upozorava Server.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније