Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

07. 09. 2018. 07:06 >> 06:48
4

RADIĆ

Za sjedište Mornarice Bar najpogodnija lokacija

Za Mornaricu Vojske Crne Gore najpogodnija lokacija je Bar, jer je tamo i lučka kapetanija, i kasarna i skladišta, i ne narušava se turistička privreda. Luka Bar pogodna je i za prihvat stranih brodova u prijateljskim posjetama i za vrijeme multinacionalnih vježbi. Boka Kotorska kao tradicionalno vojno-pomorsko područje sada je okrenuta turizmu i to se mora uvažiti, rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

 

“Dugoročnim planom razvoja odbrane jasno je definisano šta treba da ima Mornarica. Ona je, prije svega, usmjerena na zadatke kontrole akvatorijuma i u skladu sa tim je definisano da je potrebno kupiti patrolne čamce. S obzirom na to da novca nema, prelazno rješenje je prepravka dvije postojeće raketne topovnjače u patrolne brodove”, pojasnio je Radić u izjavi za Pobjedu.

Kaže da je na potezu Ministarstvo odbrane, koje treba da pronađe novac za modernizaciju Mornarice i obezbijedi sredstva za nabavku patrolnih čamaca i za razvoj infrastrukture.

“Male su šanse da postoje donacije, sada su one mnogo rjeđe i, nažalost, propuštene su neke prilike da se postigne kakva-takva razmjena, ali sad je jasno što nudi budžet. Za razluku od ostalih ministarstava u kojima budžetski prilozi ne mogu da se koriste za sopstvene potrebe, Ministarstvo odbrane svake godine unutar budžeta ima mogućnost da novac koji se dobije od prodaje viškova koristi namjenski za usvajanje standarda NATO i ostvarivanja partnerskih ciljeva. To znači da novac od prodaje nepotrebnih brodova može da se iskoristi za kupovinu novih”, navodi Radić.

Tačno je, dodaje, da će to mnogima izgledati kao “prelazak sa konja na magarca, kada imate brod od 95 metara i onda tražite brod od 25 metara”.

“Ali to je realnost. Ne može Crna Gora da obezbijedi novac da održava veliku mornaricu, niti ima potrebu za fregatom, koja je u vrijeme Jugoslovenske mornarice bila udarna plovna jedinica i trebala je da se suprotstavlja protivničkim ratnim brodovima. Danas je Crna Gora članica NATO-a, zajedno sa Italijom, Hrvatskom, Slovenijom i Albanijom, i nema nagovještaj a da bi moglo doći do konflikta, tako da je njen zadatak onda efikasna kontrola akvatorija istakao”, je Radić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније