Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

07. 09. 2018. 07:16   >>  06:59 31

JANJIĆ SMATRA

Ideja DF-a naići će na žestok otpor regiona

Demokratski front najavio je da će se u narednom periodu fokusirati na političko objedinjavanje Srba u regionu. Kao doprinos tome, počeli su da prikupljaju potpise za organizovanje referenduma u Crnoj Gori, na kojem bi se provjerila odluka o priznanju nezavisnosti Kosova. Za analitičara Dušana Janjića u pitanju je dio šireg pokreta koji finansira Rusija i dio Srbije. Smatra da će naići na određenu podršku, ali i žestok otpor u regionu, te da će doživjeti neuspjeh.

 

Zbog toga što smatraju da su Srbi u nezavidnom položaju, posebno u Crnoj Gori, Demokratski front odlučio je da se u narednom periodu fokusira na političko objedinjavanje svih Srba u regionu. O tome su razgovarali sa predsjednicima Srbije i Republike Srpske, Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, a posjetili su i Kosovo.

“Složili smo se da nam je neophodna jedna državotvorna politika u svim tim državama - BIH, Republici Srbiji i Crnoj Gori”, saopštio je Milan Knežević iz DF-a.

Zbog, kako kažu, naročito teškog položaja Srba u Crnoj Gori, potrebna im je podrška i koordinirana akcija.

“Ne da destabilizujemo Crnu Goru, ne da rušimo ustavni poredak Crnu Goru, ali smatramo da je neophodno da se status i položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, konstitutivnog i državotvornog naroda najzad definiše na dobrobit svih građana. Ja sam juče i izjavio da smo mi spremni da razgovaramo oko promjena Ustava kako bi se jasno te stvari i normirale i precizirale na dobrobit naše države Crne Gore”, kaže Knežević.

Za analitičara Dušana Janjića, ideja Fronta samo je dio šireg pokreta.

“Koji se dobrim dijelom oslanja na finansije iz Rusije, a i iz Srbije. Da li to odgovara Mandićevoj stranci? Da, to je vjerovatno jedan pokušaj da se izađe na širu scenu i da se dobije širi uticaj, ali vjerovatno neće rezultirati boljim rezultatima u Crnoj Gori”, kaže analitičar Dušan Janjić. 

Jedna od konkretnih aktivnosti Fronta, a u cilju zaštite, kako kažu, regionalnih interesa srpskog naroda na Balkanu, je prikupljanje potpisa za organizovanje referenduma na kojem bi se provjerila odluka o priznanju Kosova.

“Smatramo da je ova akcija i akcije koje ćemo sprovoditi u narednom periodu jedan pokazatelj da Srbi i u Crnoj Gori i Srbi na Balkanu, treba da se ujedinjavaju oko ključnih programskih i ideoloških smjernica koje bi trebale da znače jačanje i država u kojima žive ali i jačanje naše homogenosti”, kaže Knežević.

Janjić smatra da sve ovo trenutno ne odgovara Srbiji koju vodi Vučić. 

“Vučić je postao potpuno opsjednut idejom razgraničenja na Kosovu, a upravo ovakvi pokreti daju argumente oponentima te njegove ideje, jer tvrde da će to biti regionalna nestabilnost - podizanje četvrtog srpskog ustranka u regionu”, saopštio je Janjić.

Ne želi to ni Zapad, ni države u regionu, ali koristi Rusija kako bi, kaže Janjić, imala stalnu tenziju na Balkanu. Zaključuje da će ideja Fronta imati određenu podršku, ali i žestok otpor regiona. 

 “Tako da ja i ne vjerujem, znajući mentalitete i ko šta radi, da je kod nas zapravo jedna druga logika - daj ti malo pare Mandiću pa nemoj da se baviš manjinama ni u Crnoj Gori ni u Srbiji. Da će se to negdje tu završiti, ali to se zove diskreditacija”, kaže Janjić.

Tanja Perović, RTCG

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније