Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 09. 2018. 15:52 >> 15:34

KAŠĆELAN PORUČIO

Digitalizacija gradskih servisa je budućnost opština

Razvoj koncepta pametnih gradova i usluga zasnovanih na savremenim digitalnim i IT tehnologijama budućnost su lokalnih uprava koja bi trebalo da im omogući stabilnost finansija, veću naplatu prihoda i povrat investicija, a time i bolje uslove za život građana, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan u Ljubljani.

Delegacija Prijestonice Cetinje boravi na poziv više slovenačkih i hrvatskih kompanija u trodnevnoj posjeti Sloveniji i Hrvatskoj, gdje sa vodećim provajderima i korisnicima digitalnih usluga, kao i proizođačima električnih vozila, razgovara o iskustvima i mogućnostima njihove potencijalne primjene na Cetinju.

Gradonačelnik Kašćelan danas se upoznao sa rješenjima koje nudi ljubljanski pametni grad kroz opcije beskontaktne kartice i plaćanja usluga mobilnim telefonom, koji lokalnoj upravi obezbjeđuju redovno punjenje budžeta, koje se može pratiti na dnevnoj bazi. 

Ta rješenja omogućavaju bezgotovinska plaćanja različitih vrsta usluga, od javnog prevoza, upotrebe bicikala, usluga gradske biblioteke, parkinga, do studentske menze ili kupovine karti za ulazak u muzeje ili galerije.

U Sloveniji je trenutno oko 898 hiljada aktivnih bezgotovinskih kartica, odnosno oko 70 hiljada aktivnih korisnika aplikacije za plaćanja telefonom.

Posebna pažnja u toku susreta sa predstavnicima slovenačkih i hrvatskih firmi bila je posvećena i električnim vozilima, kojima bi mogla biti upotpunjena turistička ponuda Prijestonice, ali i olakšan posao pojedinim gradskim službama. 

Gradonačelnik Kašćelan susreo se i sa ambasadorom Crne Gore u Sloveniji, prof. dr Vujicom Lazovićem, koji je pozdravio opredjeljenje gradske uprave da Cetinje razvija kao moderan grad i obećao pomoć u skadu sa svojim ovlašćenjima i stručnim kompetencijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније