Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 09. 2018. 16:32   >>  16:14 16

ZBOG PODRŠKE

Đukanović uručio Orden CG Borisovu

Predsjednik Milo Đukanović uručio je premijeru Bugarske Bojku Borisovu visoko državno odlikovanje - Orden Crne Gore na lenti, i istakao da je kvalitet odnosa dvije države značajno unaprijeđen od crnogorske obnove nezavisnosti, i snažno potvrđen u poslednjem periodu tokom bugarskog predsjedavanja Evropskim Savjetom.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas sa predsjednikom Vlade Republike Bugarske Bojkom Borisovim koji je boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Premijer Borisov je tome dao i lični pečat, snažno promovišući značaj integracije Crne Gore u EU, kao i proširenje Evropske Unije na Zapadni Balkan u cjelini, kazao je Đukanović.

"Istorijski utemeljena saradnja i prijateljstvo bliskih naroda nastavlja se i u ovom vremenu kako bilateralno, tako i kroz NATO partnerstvo, uz uvjerenje da će se u bliskoj budućnosti nastaviti i u EU okvirima," rekao je Đukanović.

Predsjednik Vlade Bugraske zahvalio je Đukanoviću na priznanju u ime bugarskog naroda, iskazujući očekivanje da će dvije zemlje uskoro biti partneri i u Evropskoj uniji.

Ističući da ćemo nastaviti da njegujemo istorijske i prijateljske odnose, premijer Borisov je konstatovao da je Crna Gora mnogo postigla, i da je na dobrom putu.

U tom kontekstu, ukazao je na značajno zalaganje Bugarske i njegovo lično da temu proširenja EU održi vitalnom u krugu partnera u Evropskom Savjetu, i kroz više samita koji su već održani ili su u planu.

Predsjednik Đukanović podsjetio je u razgovoru sa premijerom Bugarske na stabilnost i dinamičnost kretanja Crne Gore ka zacrtanim ciljevima, integraciji u EU, ekonomskom i demokratskom razvoju. Iskazujući zahvalnost za ukupnu podršku Bugarske u procesu integracija i reformi, Đukanović je naglasio da ni Crna Gora ni Zapadni Balkan nemaju alternativu za proces evropeizacije i dostizanje evropskog kvaliteta života. Razumijevajući evropske i globalne procese i potrebu preispitivanja postojećih formula funckionisanja, Đukanović je naglasio da je jedina ozbiljna i stabilna formula za Evropu - ujedinjenje, a za ZB puna integracija u EU. To je , ocijenio je Đukanović, put za stabilnost i prosperitet Regiona, ali i jačanje evropske konkurentnosti na globalnom planu.

U kontekstu ostvarivanja dinamičnog ekonomskog razvoja, Predsjednik je ukazao na priliku i za intenzivniju ekonomsku saradnju dvije države, prije svega u oblasti investicija, transfera iskustava u realizaciji složenih projekata i savremenom upravljanju.
Đukanović i Borisov iskazali su obostrani interes za infrastrukturnim povezivanjem Regiona i saradnjom u oblasti energetike.
Ocijenjeno je da će i današnja posjeta dati dodatan impuls jačanju međudržavnih odnosa i zajedničkom napretku.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније