Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

27. 08. 2018. 07:26 >> 07:11
16

POPOVIĆ SMATRA

Zakon o vjerskim zajednicama izazov za državu

Predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović vjeruje da će za državu veliki izazov biti usvajanje novog Zakona o vjerskim zajednicama, ali da će ovaj zakon konačno staviti tačku na probleme klerikalizacije društva, miješanja vjerskih zajednica u politiku i svakodnevni život, te ojačati status Crne Gore kao sekularne, svjetovne i građanske države.

 

Popović za Dnevne novine kaže da ne treba pridavati pažnju izjavama nekih srpskih visokih državnih i crkvenih funkcionera, te da je to "odjek prošlih vremena koja su skončala na smetlištu istorije i žive, u glavama pojedinih restlova takve prošlosti".

"Trend da beogradska, pretežno nacionalistička štampa diže hajku na Crnu Goru ili druge države regiona nije ništa novo, to se proteže više od stotinu godina unazad, praktično od nastanka štampe na ovim prostorima. Dakle, takve pojave su isključivo političke prirode i služe za trenutne političke interese određenih krugova u Srbiji. Najčešće su to njihovi unutrašnji sukobi, no, postoji još uvijek snažan desničarski dio koji nije nimalo neozbiljan u takvim pretenzijama. No, na kraju se sve svodi na ispraznu demagogiju i senzacionalni populizam, koji je kratkog daha", ocijenio je on.

On navodi da se čini da srpske vlasti, prije svega, vode računa o svojim interesima i misli da Crna Gora nije prioritet njihove politike.

"Naravno, postoje pojedinačni slučajevi kada čujemo izjave od nekih njihovih visokih državnih i crkvenih funkcionera koje su, kazao sam, često za unutrašnju upotrebu, a i kada nijesu, apsolutno im ne treba pridavati pažnju, jer to automatski pokreće podjele u Crnoj Gori. To je samo odjek prošlih vremena koja su skončala na smetlištu istorije i žive, u glavama pojedinih restlova takve prošlosti. Vjerujem da Crna Gora tu ima mudar i dostojanstven, državnički odgovor. Besmisleno je dopustiti ipak pojedincima da vas provokacijama uvuku u besmislene rasprave, to ne priliči ozbiljnoj državi", smatra Popović.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније