Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

22. 08. 2018. 09:46 >> 09:30
7

U CRNOGORSKOJ ISTIČU

Nijesmo učestvovali u organizaciji "Ćirilice"

Crnogorska nije učestvovala u organizaciji festivala "Ćirilicom" jer je cjelokupan program osmišljen prije odluke o ulasku te stranke u vlast u Budvi, saopštio je predsjednik budvanskog odbora Crnogorske Miodrag Čučka.

Srpski akademik Matija Bećković održaće poetsko veče u Budvi na festivalu književnosti "Ćirilicom", koji drugu godinu zaredom organizuje Javna ustanova biblioteka Budva u saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore.

"Svakako ćemo ubuduće uticati i na sadržinu ovakvih programa i trudićemo se da u ovakvim programima bude mjesta i za još neke književnike i lingviste, naročito crnogorske“, rekao je Čučka agenciji Mina.

Sporazumom o ulasku Crnogorske u vlast dogovoreno je da se politički funkcioneri budvanske opštine uzdržavaju od javnog komentarisanja tema i pitanja u učestvovanja u događajima, čija bi posljedica mogla da bude povreda nacionalnih, etničkih ili vjerskih sentimenata građana Budve i Crne Gore, uz poštovanje Ustava i zakona.

Čučka je rekao da što se tiče ćirilice, jedna stvar treba da bude jasna.

„I ćirilično i latinično pismo učimo odmah u prvom i u drugom razredu osnovne škole. Dobro nam je poznato i jedno i drugo pismo i služimo se i jednim i drugim. Očuvanje oba pisma treba da bude zadatak svih koji vole i poštuju Crnu Goru“, naveo je Čučka.

On smatra da ćirilično pismo jeste sastavni dio crnogorskog identiteta, crnogorske državnosti i jezika i da se članovi Crnogorske snažno zalažu za njeno očuvanje.

„Svako ko štiti ćirilicu od zaborava samim tim štiti i priznaje crnogorsku nezavisnost, jezik i našu tradiciju. I drago nam je što su oni učesnici skupa "Ćirilicom", koji su osporavali nezavisnost naše države, najzad prihvatili da treba svi zajedno da čuvamo državu Crnu Goru i njenu tradiciju“, zaključio je Čučka.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније