Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 08. 2018. 20:18 >> 20:04
5

DPS KOTOR

Ozvaničeno vanredno stanje i kriza vlasti

Iz kotorskog DPS-a upozorili su da je predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, zloupotrijebio svoj položaj tako što je bez bez odluke lokalnog parlamenta dao saglasnost na program i Finansijski plan za 2018. godinu za četri opštinska preduzeća Vodovod i kanalizacija, Komunalno, Turistička organizacija i OJU Muzeji Kotor. Na taj način, kako su kazali, šef kotorske izvršne vlasti priznao je da više ne postoji većina u lokalnom parlamentu.

"Bez zadrške ignorišući Zakon po ko zna koji put, predsjednik Opštine Kotor zloupotrijebio je svoj položaj i još jednom unizio odbornike, ali i instituciju predsjednika Opštine kao lica odgovornog za njeno pravilno funkcionisanje", navodi se u saopštenju kotorskog DPS-a.

Skandalozna je, kažu, odluka predsjednika Opštine kojom je samovoljno, umjesto Skupštine tj. predstavnika građana dao saglasnost na Program i Finansijski plan za 2018. godinu za četri Opštinska preduzeća (Vodovod i kanalizacija Kotor, Komunalno Kotor, Turistička organizacija Kotor, OJU Muzeji Kotor), i to, dodaju, predstavlja "krunu bahatosti licemjernih lokalnih moćnika".

"Poštovani građani, predsjednik Jokić je iskoristio Zakon o lokalnoj samoupravi (član 59.) koji se kaže da 'predsjednik Opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rada'", navode iz DPS-a.

Oni tvrde da je na taj način šef kotorske izvršne vlasti priznao da više ne postoji većina u lokalnom Parlamentu.

"Priznao je da više nema podršku, i da je iz očaja, mimo konsultacija sa parlamentarnim strankama, vrlo izvjesno ignorišući i svoje koalicione partnere, obesmislio rad Skupštine. Oni su odavno dokazali da ih zakoni države Crne Gore ne zanimaju, a sada su počeli da im se i rugaju", navodi se u saopštenju.

Zbunjeni su, kažu što na ovakvo ponašanje Jokića nije reagovala predsjednica lokalnog parlamenta, Dragica Perović.

"Ona mora da zna da je ovakvo ponašanje mladog kolege iz izvršne vlasti direktni atak na rad zakonodavne institucije na čijem je čelu.
Štoviše, očekujemo reakciju svih činioca Kotorske koalicije čije je cijelo funkcionisanje davno obesmišljeno i svedeno na kratkoročni interes. Sada je samo pitanje, da li će se zarad tog interesa preći i preko anuliranja vrijednosti parlamenta", kazali su iz kotorskog DPS-a.

Smatraju da bi bilo kolegijalno da neko od članova koalicije, ko već ima višegodišnje iskustvo u kotorskim koalicionim odnosima samo sa različitim partnerima, ukaže mladom predsjedniku da ovo, kako su kazali, "nije poligon za igru, već naš grad".

"Da ovo nije vježbanka, nego lokalna uprava. Da ovo nije privatna firma iz Beograda u kojoj je stekao jedino radno iskustvo u životu, makar i na papiru. Bahatost je uzela maha pod snažnom podrškom interesnih grupa, a nipodaštavanje Skupštine je samo još jedan u nizu bezprizornih poteza arogantne lokalne vlasti, kojoj je došlo vrijeme da kažemo adio", zaključuju iz DPS-a.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније