Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

16. 08. 2018. 19:42   >>  19:25 16

MARKOVIĆ SJUTRA SA MERKEL

O integraciji regiona, ekonomskoj saradnji?

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sjutra će na poziv savezne kancelarke Angele Merkel, biti u zvaničnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj. Predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović očekuje da će u agendi visoko pozicionirana priča biti o evropskoj intergraciji regiona. Ekonomski analiticar Predrag Drecun očekuje da će političke teme i ovog puta biti prioritet mada smatra da bi trebalo da razgovaraju i o ekonomskim jer postoji značajan prostor za saradnju.

Nakon dva susreta koji se zovu na marginama samita, prvo prošle godine u Trstu pa proljetos u Sofiji treća sreća - premijer Duško Marković će se sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel sjutra i zvanično sastati. Na njen poziv će boraviti u Njemačkoj a na naš poziv očekivanja od tog susreta komentarisala je Gordana Đurović predsjednica panevropske unije. Kazala nam je zašto misli da je trenutak za posjetu samo takav.

"U susret sljedećoj etapi integracionog procesa i reformi koje treba da integrišu region tako da će sigurno na njihovoj agendi biti visoko razgovor o evropskoj integraciji regiona kroz prizmu dobrosusjedske saradnje i rješavanja svih sporova prije članstva", kazala je Đurović.

Na agendi sumnje nema da politike neće faliti - da liće se i za koje mjesto izboriti ekonomija pitanje je.

"Ja bih volio da glavna tema tog susreta bude ekonomija tj. privredna saradnja između njemačke i Crne Gore. Ona je zaista na niskom novou u ovom trenutku. Nažalost njemaca više nema osim u nekim tragovima u Crnoj Gori kada je u pitanju turizam mogućnosti da se sarađuje u privredi zaista postoje ali mislim da će se taj susret baviti više nekim političkim temama upravo na tragu berlinskog procesa jer je proces pridruživanja prilično usporen", kazao je ekonomski analitičar, Predrag Decun.

No upravo na značaju berlinskog procesa insistira naša sagovornica.

"Njemačka je kao generator ekonomske integracije EU dala sa ovom incijativom dala i političku podršku ne samo ekonomsku i ona je u potpunosti opravdala svoje očekivanje. Njemačka pokazuje svojom spoljnom politikom veliku zainteresovanost za zapadni balkan i ova posjeta je potvrda takvog odnosa prema Crnoj Gori i prema zemljama regiona", kazala je Đurović.

U susret susretu i još jedna ocjena.

"Stabilne Evrope bez Zapadnog Balkana stabilnog nema", kazao je Drecun.

Sve je politika a da je sve u politici, naročito dobro zna jači pol - iako je politika ženskog roda muškarci drže uglavnom konce u svojim rukama. Žena od koje strepe mnogi da bi mogla da ih zamrsi je upravo Angela Merkel, najmoćnija žena današnjice. I ko god se sa njom susreo o tome se na sva zvona zvonilo.


Tatjana Debeljević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније